חדשות הצרכנות
סקירות מוצרים
בדקנו והשווינו
מדריכי קנייה
אוזניות
סמארטפונים
טלוויזיות
מחשבים ניידים
טלפון סלולרי BlackBerry Z10
נפח אחסון פנימי: 16GB
כרטיס SIM: SIM אחד
שנת הכרזה: 2013
מבנה המכשיר: רגיל
Smartphone: סמארטפון
מספר ליבות: 2 ליבות
זיכרון RAM: 2GB
כרטיס זיכרון: Micro SD/T-Flash
ציון WiseBuy
8.8
דירוג הגולשים
(5 מתוך 5)
חוות דעת גולשים
Itai 11.09.13
itamars 12.05.13
רוצה להישאר בעניינים?
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת עדכונים וחדשות בדוא"ל
loader image

סקירת wisebuy - טלפון סלולרי BlackBerry Z10

הטוב
  • מסך משובח בכל פרמטר
  • עיצוב דק ויוקרתי
  • איכות שמע פנטסטית
  • מצלמה איכותית
  • שבב NFC
  • מקלדת חכמה ולומדת
  • סוללה נשלפת, תמיכה בכרטיס זיכרון
הרע
  • הממשק מחייב לימוד ארוך
  • חנות אפליקציות שוממה (בינתיים)
  • מעבר אטי בין שפות במקלדת
  • מיקום לא נוח של שקע הטעינה
  • מהירות התפעול לא אחידה
  • לא ניתן לנטרל את חיישן התאורה
בשורה התחתונה

לפרקים, Blackberry Z10 הראה לנו איך iPhone יכול היה להיראות לו הגיע עם מסך גדול יותר; העיצוב החיצוני, המסך הנפלא, הפונט של מערכת ההפעלה והגרפיקה המוקפדת בדרך כלל חוברים כולם לדמיון לא מבוטל למכשיר הפופולארי של Apple. עם זאת, ל-Z10 יש יתרונות וחסרונות שייחודיים לו – החיסרון הכואב באפליקציות (חיסרון זמני, יש לקוות) והאינטואיטיביות השנויה במחלקות של הממשק, לעומת יתרונות כמו המסך הגדול, התמיכה בכרטיסי זיכרון ו-NFC והאפשרות להחליף סוללה.

אלו שזוכרים חסד נעורים לחברת בלקברי, ישמחו לגלות שהיא עשתה צעד ענק קדימה עם המכשיר הזה, שמתייצב בשורה הראשונה של הסמארטפונים כיום – הן מבחינת החומרה, ובדרך כלל גם מבחינת התוכנה. אם אתם מאמינים שיש מקום בשוק הסלולרי ליותר משתי חברות ורוצים להתנסות בפלטפורמה חדשה-וותיקה, איכותית ובעלת פוטנציאל – אנחנו במקומכם היינו מהמרים על בלקברי.

הקדמה

בלקברי (RIM לשעבר) הייתה הראשונה שזיהתה את הפוטנציאל של הטלפון הסלולרי כבן לוויה חכם, וייצרה את הסמארטפונים הראשונים שזכו לפופולאריות עצומה במגזר העסקי (ולא רק). עם זאת, תקופת הזוהר שלה חלפה מהר; עולם מסכי המגע תפס את החברה לא מוכנה, והיא נדחקה אחורה במהירות רבה כאשר אנדרואיד ו-iOS תפסו את קדמת הבמה. לאחר כמה ניסיונות לא מוצלחים לחזור לשוק, עם סדרת Torch למשל, משליכה החברה הקנדית את כל יהבה על הניסיון האחרון שלה. בינואר 2013 היא השיקה את Z10, סמארטפון מגע שמתהדר במפרט אימתני ומריץ את מערכת ההפעלה החדשה ביותר בגרסת 10.

Blackberry Z10 מצויד בכל רכיב שחייב להיות כיום במכשירי פרימיום. הוא כולל מעבד Krait כפול ליבה במהירות 1.5GHz עם ערכת השבבים Qualcomm MSM8960 Snapdragon ומאיץ גרפי Adreno 225, זיכרון RAM בנפח 2GB, מסך בגודל 4.2 אינטש וברזולוציית 768x1280, מצלמת 8 מגה פיקסל ומצלמה קדמית נוספת לשיחות וידיאו ברזולוציית 2 מגה פיקסל, תמיכה בשלל תדרי סלולר כולל LTE, נפח אחסון פנימי של 16GB עם אפשרות להרחבתו באמצעות כרטיס Micro-SD לעד 64GB נוספים, Bluetooth 4.0, שבב NFC, יציאת HDMI ועוד.

האם המכשיר החדש ומערכת ההפעלה העדכנית יצליחו להחזיר את בלקברי לשוק הסמארטפונים העולמי? ניגשנו לבדוק.

 מאנדרואיד היא אחת משלוש מערכות הפעלה בסמארטפונים. היא מתאפיינת בפתיחות ובהתאמה למגוון עצום של מכשירים. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת. ישנה תמיכה בווידג'טים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. בנוסף, ניתן לפתוח את מרבית מכשירי האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root) בקלות יחסית, ואף להחליף את גרסת המערכת (ROM) באופן עצמאי לגרסאות אחרות.החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד.
טלפון חכם מתאפיין בצג גדול, בקיבולת זיכרון גדולה, ולעיתים מצויד במסך מגע או במקלדת מלאה (QWERTY), לצורך הקלדה נוחה יותר של טקסט. מערכת ההפעלה במכשירים אלו מתקדמת ממערכת ההפעלה של טלפונים רגילים ולכן מאפשרת מגוון רחב של יישומים.

איכות הקול ושמע

(15% מהציון הסופי)
10 מתוך 10

במבחן הראשון והבסיסי של איכות השמע, Blackberry Z10 מקבל אצלנו את הציון המקסימלי. השמע באפרכסת הוא הטוב ביותר ששמענו לאחרונה, עם צליל עמוק, חזק מאוד וצלול. הספיקר מרשים אפילו יותר, ומספק איכות האזנה משובחת (ביחס לטלפון סלולרי), הן בהאזנה למוזיקה, הן בנגינת רינגטונים, שנשמעים עוצמתיים וצלולים במיוחד, והן בשחות ללא ידיים.

לא יצא לנו לקבל לבדיקה את האוזניות המקוריות המצורפות למכשיר, ולכן השתמשנו בזוג איכותי למדי משלנו. קיבלנו מהמכשיר איכות צליל טובה בהחלט באוזניות, והעוצמה המרבית גבוהה– אם כי חסר לנו איקוולייזר בנגן המוזיקה על מנת לכוונן את הצליל טעמנו האישי.

נוחות השימוש

(35% מהציון הסופי)
8.5 מתוך 10

Blackberry Z10 מזכיר מאוד במבנהו את iPhone 5, וגם עיצובו הכללי, ובעיקר חלקו הקדמי, דומים למדי למכשיר הדגל הנוכחי של אפל. הוא עשוי אמנם פלסטיק, אבל זהו פלסטיק איכותי מאוד למגע ולמראה. עיצובו שחור ושטוח לגמרי משני הצדים, וכמובן עם פינות מעוגלות. גב המכשיר מחוספס קלות בתבנית נקודות הדורה, ולמרבה השמחה – מכסה הסוללה מתפרק ומאפשר החלפה של הסוללה וכן הוספת כרטיס זיכרון; שתי תכונות שכבר אינן מובנות מאליהן בימינו.

Blackberry Z10
המכשיר עשוי אמנם פלסטיק, אבל זהו פלסטיק איכותי מאוד למגע ולמראה. עיצובו שחור ושטוח לגמרי משני הצדים, וכמובן עם פינות מעוגלות. גב המכשיר מחוספס קלות בתבנית נקודות הדורה

ממדי המכשיר אידיאליים לטעמנו; הוא גדול מספיק כדי שהמסך שלו יהיה שימושי ונוח, ודק מספיק כדי להיות נוח לאחיזה ולנשיאה. עוביו 9 מ"מ בדיוק ומשקלו 137.5 גרם בלבד. קצוות המכשיר בחלקו האחורי מעוגלות מעט ולכן נוח להחזיקו בכף היד, אך חלקו הקדמי העליון מעט חד, מה שמכאיב לאוזן בשיחות ממושכות.

מבחינת לחצנים, מצאנו כאן לחצן הפעלה וכיבוי במרכז ראש המכשיר, ושלושה לחצנים מימין – שניים מהם לכיוון עוצמת השמע, והמרכזי השקוע מעט מפעיל את הפקודות הקוליות ואת נגן המוזיקה. הלחצנים הללו עשויים מתכת והם מגיבים היטב ללחיצה. אין מקשים כלל בחלקו הקדמי ששל המכשיר, מאחר וכל הפעולות השונות מתבצעות באמצעות מחוות-אצבע על המסך. שקע הטעינה, מסוג Micro-USB, ממוקם משמאל, לצד יציאת Micro-HDMI – תוספת מבורכת. בראש המכשיר נמצא שקע 3.5 מ"מ לאוזניות. מיקומו של שקע הטעינה, משמאל ולא בתחתית כמקובל, התגלה כצפוי כמסורבל ולא הגיוני.

קדמת המכשיר מציגה זכוכית מצד לצד, שתחומה רק בשני פסים שחורים בחלקה העליון והתחתון. תחת הזכוכית נמצא המסך, המצלמה הדמית, שלל חיישנים וכן נורית LED חזקה ובולטת שמציגה התראות שונות בצבעי אדום, ירוק וצהוב – בהתאם להגדרות (ניתן לכבותה כליל אם היא מפריעה לכם).

בלקברי הקפידה באופן מסורתי על שימוש במסכים איכותיים, ובדגם הזה המסך מרשים בכל קנה מידה. זהו מסך בגודל 4.2 אינטש, שנראה גדול יותר מאחר והוא יחסית רחב (768 פיקסלים רוחבו, לעומת 720 במסכים מקבילים). הוא מציג צפיפות פיקסלים פנטסטית של 355ppi, והוא פחות או יותר מושלם – הן בחדות, הן בעושר הצבע ודיוקו, הן בזוויות הצפייה והן בבהירותו הגבוהה, שמאפשרת צפייה אפילו בשמש ישירה ללא קושי. על החגיגה מעיבה החלטה תמוהה אחת של החברה – שלא מאפשרת לנטרל את חיישן התאורה הסביבתית של המכשיר. פירושו של דבר הוא שכשתכנסו הביתה, בהירות המסך תתעמעם, ואין כל דרך לבטל זאת. זו אמנם תכונה שחוסכת בחשמל, ויש לומר גם שעמעום התאורה הדרגתי וחלק להפליא, אבל איננו אוהבים שמגבילים אותנו.

Blackberry Z10
המסך מציג צפיפות פיקסלים פנטסטית של 355ppi, והוא פחות או יותר מושלם – הן בחדות, הן בעושר הצבע ודיוקו, הן בזוויות הצפייה והן בבהירותו הגבוהה, שמאפשרת צפייה אפילו בשמש ישירה ללא קושי

מערכת ההפעלה Blackberry Z10 שואלת כצפוי אלמנטים שונים ממתחרותיה, אך מצליחה לייצר חווית שימוש ייחודית – בעיקר באמצעות השימוש הנרחב שלה במחוות, במקום כפתורים פיזיים או וירטואליים. כמו ב-Windows 8, קצוות המסך רגישות למגע והחלקת האצבע מלמטה, למעלה ומהצדדים מאפשרת ביצוע פעולות שונות כגון סגירת אפליקציה, מעבר לעמוד הבית וכניסה ל-Hub ההתראות המרכזי.

לא ננסה לתאר כאן את כל מערכת ההפעלה, אבל נזכיר כמה מהתכונות המרכזיות. תחילה, מסך הנעילה: אינכם חייבים להדליק את המכשיר מהלחצן בראשו, אלא תוכלו פשוט להחליק את האצבע מלמטה למעלה על המסך, והוא יידלק (וגם יעקוף את מסך הנעילה הראשי). לחלופין, ניתן להגיע למסך הנעילה באמצעות לחיצה על המקש העליון, והחלקת האצבע כלפי מעלה. מצאנו שתנועת האצבע כלפי מעלה לפתיחת המסך אינה אינטואיטיבית, מה עוד שצריך להגיע ממש עד למעלה ולא מספיק להגיע לחצי מהמסך. מסך הנעילה מציג לצד השעה והתאריך גם את הפגישות הבאות שיש לכם ביומן, גישה מהירה למצלמה (מהירה יחסית – הוא דורש לחיצה רצופה של כ-2 שניות) וכן את ההתראות האחרונות שנכנסו.

Blackberry Z10
מסך הנעילה מציג לצד השעה והתאריך גם את הפגישות הבאות שיש לכם ביומן, גישה מהירה למצלמה וכן את ההתראות האחרונות שנכנסו

מסך הבית מורכב משלושה חלקים. ראשית יש את מסכי האייקונים הרגילים, שדומים לאלו של Apple – אין ווידג'טים, יש תיקיות ומחיקה מהירה של תוכנות, ובאופן כללי המראה אלגנטי אך משעמם. החלק השני והדומיננטי עד מאוד הוא מסך המציג חלוניות של האפליקציות האחרונות בהם הייתם. למעשה, זהו המסך הראשי מאחר ובכל מקום שתהיו, החלקת האצבע מקצה המסך למטה למעלה תוביל למסך זה. גם פתיחת אפליקציה כלשהי תעבור קודם כל למסך הזה, ומשם תפתח האפליקציה המבוקשת – תכונה מרגיזה שמוסיפה שנייה מיותרת להפעלה. בלקברי נתנה דגש מיוחד לעמוד זה, שבמערכות הפעלה אחרות מכונה Recent apps ומיקומו צנוע יחסית. לא הצלחנו למצוא את התועלת הגדולה שבמסך זה, ובדרך כלל העדפנו לחפש את האפליקציה המבוקשת באייקון הרגיל שלה.

המסך השלישי, שאליו ניתן להגיע (לא מכל מקום) בהחלקה האצבע משמאל המסך ימינה, הוא Hub ההתראות. הוא כולל את כל העדכונים שיכולים להגיע למכשיר: מייל פרטי וארגוני, שיחות נכנסות ויוצאות, הודעות SMS, הודעות ועדכונים מפייסבוק, טוויטר ועוד. תכונה חביבה מאוד שקיימת במכשיר היא אפשרות הצצה אל ה-Hub, באמצעות מחווה של החלקה רציפה מלמטה למעלה ואז ימינה. במצב זה נחשף חלק ממרכז ההתראות, תוכלו להחליט האם ההודעה דורשת התייחסות מיידית – ואז להסיט את האצבע ימינה עד הסוף כדי להגיע אליה – או לוותר, להסיט את האצבע שמאלה ולהמשיך בעיסוקכם השוטף.

ממסכי הבית ניתן להגיע למתגים השולטים על קישוריות המכשיר, בדומה לאלו שנמצאים במכשירי אנדרואיד רבים. ההבדל הוא שהמתגים הללו זמינים רק מעמודי הבית, ולא מהאפליקציות עצמן; שם פינת המסך העליונה מיועדת לפתיחת אפשרויות שונות בתוך האפליקציה.

כפי שהבנתם, מערכת ההפעלה הזו דורשת לימוד, הרבה יותר ממערכת מקבילות. בלקברי מודעת לכך ומציגה מדריך ראשוני בעת הפעלת המכשיר, שמדגים את המחוות השונות ותפקודן. לאחר כשבוע של שימוש שוטף, עדיין לא הרגשנו בטוחים לגמרי. התרגלנו במידה רבה למחוות העיקריות ואף הרגשנו ששיטת פעולה זו חכמה ואף נוחה, אבל עדיין לא היינו בטוחים מה יצוץ אם נסיט את המסך שמאלה או ימינה. ריבוי האופציות וחוסר העקביות מסרבל במידת מה את השימוש השוטף.

Blackberry Z10
מערכת ההפעלה הזו דורשת לימוד, הרבה יותר ממערכת מקבילות. ריבוי האופציות וחוסר העקביות מסרבל במידת מה את השימוש השוטף

מבחינת מהירות העבודה, התוצאות מעורבות. ניכר שחומרת המכשיר עוצמתית מאוד והוא מסוגל להתמודד עם כל מטלה במהירות ובקלות; מאידך, מערכת ההפעלה לא תמיד מתנהגת כאילו יש כוח עיבוד עוצמתי מאחוריה. בחלק מהמקומות חווינו תחושה כמו-אייפונית – כלומר, משובחת; כך במרבית האפליקציות המובנות, וכך גם בפייסבוק. במקרים אלה האנימציות השונות היו חלקות באופן מושלם, הגלילה מהירה ונטולת ריצודים והמסך הגיב למגע ידנו ללא כל עיכוב. מנגד, בחלק מההגדרות הגלילה קרטעה מעט, מסכי האייקונים לא נעו במהירות הנדרשת וכך גם בחלק מהאפליקציות החיצוניות שהתקנו. להרגשתנו, יש למערכת ההפעלה של בלקברי פוטנציאל גבוה לספק חוויית תפעול מעולה, אך כנראה שנדרשים כמה שיפוצים ועדכוני גרסאות כדי להגיע לחוויה האופטימלית.

כצפוי, חנות האפליקציות היא כרגע עקב האיכלס המשמעותי ביותר של Blackberry . החנות פשוט שוממת, והתקשינו למצוא בה אפליקציות שימושיות. אפילו IMDB, Shazam ואפליקציית תרגום ראויה לשמה לא מצאנו, למרבה המזל, Whatsapp דווקא הייתה, וגם אפליקציית Waze נחתה בחנות האפליקציות ממש לאחרונה, כך שיש פתרון ניווט ישראלי זמין. הבשורה החיובית היא שבלקברי יודעת לתמוך בהמרה קלילה יחסית של יישומי אנדרואיד באמצעות כמה שורות קוד. בהנחה והחברה תצליח לשכנע את המפתחים לעשות את המאמץ הקל הזה, חנות האפליקציות שלה עשויה להתמלא במהירות רבה ביישומים רבים ומוצלחים. בינתיים, כאמור, נאלצנו להסתפק בפירורים.

בדף הפייסבוק שלנו תמצאו גלריה עם צילומי מסך רבים שלכדנו עם המכשיר, שממחישים את הממשק של מערכת ההפעלה BlackBerry OS 10.

יישומון, אפליקציה קטנה ולרוב ניתנת לבחירה ולהתאמה אישית שנמצאת בחלק מהטלפונים הסלולריים (בעיקר בעלי מסך מגע).בעזרת הווידג'טים הזמינים במכשיר יכול המשתמש לסדר את המסך הראשי כך שיכיל גישה ליישומים השימושיים והחשובים ביותר עבורו.חלק מהווידג'טים מקושרים לרשת האינטרנט ומוסרים מידע בזמן אמיתי כמו מזג אוויר, עדכוני RSS וכדומה.
 מאנדרואיד היא אחת משלוש מערכות הפעלה בסמארטפונים. היא מתאפיינת בפתיחות ובהתאמה למגוון עצום של מכשירים. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת. ישנה תמיכה בווידג'טים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. בנוסף, ניתן לפתוח את מרבית מכשירי האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root) בקלות יחסית, ואף להחליף את גרסת המערכת (ROM) באופן עצמאי לגרסאות אחרות.החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד.
 מאנדרואיד היא אחת משלוש מערכות הפעלה בסמארטפונים. היא מתאפיינת בפתיחות ובהתאמה למגוון עצום של מכשירים. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת. ישנה תמיכה בווידג'טים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. בנוסף, ניתן לפתוח את מרבית מכשירי האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root) בקלות יחסית, ואף להחליף את גרסת המערכת (ROM) באופן עצמאי לגרסאות אחרות.החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד.

יישומי מולטימדיה

(15% מהציון הסופי)
9 מתוך 10

בלקברי Z10 מצויד במצלמה בת 8 מגה פיקסל, עם מיקוד אוטומטי ופלאש LED, שמיישרת קו עם המתחרים בתעשייה. המצלמה נטענת במהירות סבירה, ומציגה ממשק מינימליסטי ויעיל. אין צורך ללחוץ על לחצן ספציפי כדי לצלם, אלא פשוט לגעת היכנשהו במסך. החיסרון הוא שהמצלמה מבצעת כל הזמן מיקוד אוטומטי, כך שלעיתים קרובות מדי בדיוק כשלחצנו על המסך המצלמה החליטה להתמקד מחדש, מה שהוביל לתמונה שאינה בפוקוס (בערך 30 אחוז מהתמונות שצילמנו יצאו כך). כדי להימנע מכך תצטרכו להישאר יציבים ולהמתין שהמצלמה תסיים להתמקד ורק אז לצלם – מה שמקשה על צילום ספונטני. הצילום עצמו מהיר מאוד, וניתן לצלם תמונות רבות ברצף בנגיעות תכופות במסך.

איכות התמונות שמפיקה המצלמה מפתיע לטובה – בלקברי עשתה שיעורי בית והכינה לנו כאן מצלמה מעולה. בזכות צמצם פתוח למדי, f/2.2, היא לוכדת אור רב ומצליחה להפיק תמונות טובות גם בתנאי אור ירודים, עם רמת רעש נסלחת בהחלט. התמונות באור יום יצאו חדות, ממוקדות ועשירות בפרטים, ובעלות צבעים נפלאים. צילומי מקרו התברכו באפקט "בוקה" (רקע מטושטש) שלא ציפינו למצוא במצלמה סלולרית.

גם צילום הוידיאו טוב מאוד, ברזולוציית 1080p ובקצב של 30 פריימים בשנייה. הסרטונים שצילמנו יצאו איכותיים מאוד מבחינת חדות ופירוט, לא הבחנו בבריחות פוקוס והסאונד המוקלט טוב מאוד גם כן.

לפניכם מספר תמונות הדגמה שצילמנו עם ה- Z10. שימו לב שאיכות התמונות עשויה להיות נמוכה מעט מהמקור בשל המעבר לאינטרנט. לחצו על התמונות להגדלה. בדף הפייסבוק שלנו תמצאו גלריה עם שלל תמונות נוספות.

Blackberry Z10


Blackberry Z10


Blackberry Z10


Blackberry Z10


נגן המוזיקה התגלה כמוצלח, מעוצב ונוח מאוד, ומזכיר מאוד את זה של Apple במכשירי האייפון. חסרה לנו אופציה לאיקוולייזר מובנה, אבל מעבר לכך – אין תלונות; רק קצת חבל שאין רדיו FM במכשיר הזה.

צילום פרטים קטנים ממרחק קצר מאוד כגון פרחים, חרקים, מטבעות. חלק מהמצלמות בטלפונים סלולריים מסוגלות לצילום מקרו, בדרך כלל ממרחק מינימלי של כ-5 ס"מ.
תמונת הוידיאו מורכבת מרצף של תמונות בודדות שנקראות פריימים. ככל שמספר הפריימים לשנייה גדול יותר הסרטון יראה חלק ורציף יותר. במרבית המכשירים הסלולריים קצב הפריימים לשנייה עומד על 15, שזהו נתון בינוני שמספק תמונה מעט מקרטעת ולא חלקה. קצב פריימים של 30 בשנייה הוא טוב דיו ומספק תמונה חלקה ורציפה. 
מקלט רדיו הנמצא בחלק מהטלפונים ומאפשר קליטה של שידורי רדיו בתדר FM. רוב מכשירי הסלולר שכוללים מקלט רדיו משתמשים באוזניות כאנטנה ולכן ניתן להאזין לרדיו רק כאשר האוזניות מחוברות.   תכונות נוספות של מכשירים עם רדיו היא תמיכה ברדיו RDS, המאפשר קבלה של מידע טקסטואלי אודות התחנה והשיר, וכן הקלטת שירים מהרדיו ושמירתם כקבצים להשמעה או כצלצול במכשיר. בחלק מהדגמים ישנה תכונת זיהוי מוסיקה המתנגנת ברדיו דרך האינטרנט (למשל, TrackIDשל סוני אריקסון).

גלישה וסנכרון

(15% מהציון הסופי)
8.5 מתוך 10

בלקברי Z10 זמין לרכישה בכמה וכמה גרסאות, כאשר ככל הנראה כל גרסה תהיה זמינה במדינות שונות. כל הגרסאות תומכות בתדרי דור שני 850 / 900 / 1800 / 1900,  כאשר בתדרי דור שלישי גרסה אחת תתמוך ב- 850 / 900 / 1900 / 2100 והשנייה רק ב-50 / 900 / 2100. כך או כך, כל הגרסאות יתמכו כראוי בכל המפעילות הסלולריות בישראל; תדרי LTE אינם רלוונטיים בארץ בשלב זה.

המכשיר מאפשר קצב הורדה של עד 21Mbps, וכן תומך כמובן ברשתות Wi-Fi a/b/g/n עם אנטנה כפולה לשיפור הקליטה. במהלך ימי הבדיקות המציג המכשיר רמת קליטה גבוהה ולא חווינו נפילות או ניתוקים, לא ברשת הסלולרית ולא ברשתות אלחוטיות אליהן התחברנו.

הדפדפן המובנה מספק חוויית גלישה טובה מאוד, שמזכירה (שוב) את זו של האייפון – רק על מסך גדול יותר. ברוב האתרים בהם גלשנו, למעט אחדים שהיו כבדים מאוד, המסך מגיב מיידית לאצבע, והגלילה הייתה חלקה ובמידה הנדרשת (המסך נגלל יחסית מעט בכל פעם, כדי לאפשר קריאה נוחה של המאמר). העמודים השונים נטענו במהירות רבה והציגו את המידע היטב וללא עיוותים. בעמודים מרובי תוכן, הגלילה לוותה לא פעם באזורים שהושחרו ורנדרו את עצמם מחדש בתום הגלילה – נסבל בהחלט.

Blackberry Z10
הדפדפן המובנה מספק חוויית גלישה טובה מאוד. ברוב האתרים בהם גלשנו, למעט אחדים שהיו כבדים מאוד, המסך מגיב מיידית לאצבע, והגלילה הייתה חלקה ובמידה הנדרשת

תוכנת הדואר, שאליה ניתן להגיע אך ורק מה-Hub המרכזי, פשוטה למראה אבל בעלת יכולות גבוהות. מיילים שפתחנו הוצגו מיידית ללא כל שהיות, והם הציגו כבר את התמונות המוטמעות במייל מבלי שנדרשנו להמתין. ניתן לבצע זום בצביטה על מנת להגדיל או להקטין את הטקסט. המיילים מהשרת הארגוני מגיעים מיידית בדחיפה למכשיר, והסנכרון מבחינה זו מושלם. בין האפליקציות המותקנות מראש מצאנו את Docs To Go, אפליקציית אופיס מוצלחת למדי שתומכת גם בעברית.

חיבור המכשיר למחשב מתבצע באופן מסורבל: כדי לגשת אל התיקיות במכשיר או לבצע פעולה כלשהי, תהיו חייבים להוריד ולהתקין את תוכנת BlackBerry Link (המכשיר מציע לכם הורדה זמינה עם החיבור למחשב). תהליך ההתקנה אורך כ-10 דקות, ומחייב אתחול של המחשב – משל היינו בסוף שנות התשעים העליזות. תהליך זה תהיו חייבים לעבור בכל מחשב אליו תחברו את המכשיר, וממש לא היינו מאושרים מכך. לאחר ההתקנה תוכלו לגשת לזיכרון האחסון בשיטת MTP ככל הנראה (תיקיות המערכת מוסתרות, אך ניתן לשנות מה שרוצים בשאר התיקיות), או להשתמש בתוכנת הסנכרון.

המקלדת הוירטואלית במכשיר ראויה להתייחסות בפני עצמה. בלקברי מתגאה מאוד במקלדת הזו וטוענת שהיא מסוגלת להחליף בהצלחה את המקלדות הפיזיות (המצוינות) שהיו במכשירי החברה הוותיקים. ובכן, כן ולא; למקלדת הזו יש יתרונות מרהיבים וכישלונות מפוארים.

תחילה, פריסת המקלדת, גודל המקשים וההפרדה ביניהם ראויים לכל שבח. מבחינה זו, קשה למצוא מקלדות וירטואליות טובות יותר. המקשים מגיבים בקול תקתוק נעים, אבל אין אפשרות לפידבק ברטט כפי שהורגלנו באנדרואיד – חיסרון ראשון. בנוסף, המעבר מאנגלית לעברית וההיפך כרוכה בלחיצה ארוכה על מקש השפות והחלקת האצבע כלפי מעלה לשפה הרצויה – תהליך מסורבל, אטי ומרגיז, שגרם לנו לתסכול רב. החלק המעניין ביותר במקלדת הוא מנגנון זיהוי המילים שלה, שלטעמנו גאוני בפשטותו ובחוכמתו. תוך כדי הכתיבה, המקלדת מציעה הצעות להשלמת המילה – על גבי המקשים עצמם. למשל, אם תרצו לכתוב "להתראות", אחרי כשתקישו את האותיות "להתר" תופיע המילה "להתראות" מעל האות א', שעליה התכוונתם ללחוץ. כדי להשלים את המילה, במקום ללחוץ על א' פשוט מחליקים אותה כלפי מעלה. המנגנון הזה לומד את העדפותיכם, ומסוגל לחזות באופן מרשים גם את המילים הבאות שייתכן ותרצו לכתוב. מצאנו את עצמנו לא פעם מקלידים משפטים שלמים רק בהחלקת האצבע על כמה מקשים, מה שקיצר פלאים את משך ההקלדה. ומאידך, המקלדת החליפה לעיתים מילים באופן אקראי שלא הצלחנו להבינו; למשל במקום "מאמין" היא החליפה את המילה ל"מכיר".

בסך הכל, המקלדת במכשיר הזה ייחודית וכמעט גאונית, אבל היינו שמחים לשיפור ניכר במהירות ונוחות העברת השפות, ובעיקר היינו שמחים בינתיים לבחור ולהחליף את המקלדת באחת אחרת. למרבה הצער, נראה שלא תהיה אפשרות כזו.

כינוי לקבוצת התקנים סלולריים דיגיטליים, כגון GSM, CDMA, שנכנסו לשימוש החל מתחילת שנות התשעים של המאה העשרים. הציגו לראשונה הודעות טקסט, זיהוי מתקשר ותקשורת נתונים במהירות של עד 40Kbps.
כינוי לקבוצת תקני סלולר מתקדמים – כגון WCDMA האירופאי, 1xEV-DO האמריקאי  או TD-SCDMA הסיני המאפשרים מהירויות תקשורת גבוהות יותר מהדור השני – 384kbps  ברשת UMTS.החידוש בדור השלישי הוא במהירות העברת הנתונים הקרובה לזו המסופקת כיום בבית וכן ביכולות השידור של וידיאו ומוזיקה ובשיחת וידיאו (ב- UMTS בלבד).
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
 מאנדרואיד היא אחת משלוש מערכות הפעלה בסמארטפונים. היא מתאפיינת בפתיחות ובהתאמה למגוון עצום של מכשירים. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת. ישנה תמיכה בווידג'טים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. בנוסף, ניתן לפתוח את מרבית מכשירי האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root) בקלות יחסית, ואף להחליף את גרסת המערכת (ROM) באופן עצמאי לגרסאות אחרות.החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.
טלפונים חכמים רבים כוללים מקלדת לצורך הקלדה נוחה יחסית של טקסט. בחלק מהדגמים המקלדת אינה מלאה ומותאמת למכשיר בידי היצרן, ובחלקם יש מקלדת QWERTY. זוהי מקלדת מלאה המכילה את כל האותיות, המבוססת על שיטת סידור האותיות כפי שאנו מכירים כיום בכל המקלדות המלאות. היא נקראת כך בשל סידור האותיות Q, W, E,  R, T, Y זו לצד זו בחלקה השמאלי העליון של המקלדת.

משך פעולת סוללה

(10% מהציון הסופי)
8.5 מתוך 10

Blackberry Z10 מצויד בסוללת ליתיום-יון בקיבולת של 1800mAh, שאמורה לספק עד 10 שעות שיחה ועד 312 שעות המתנה.

במבחן השימוש היומיומי, הסוללה מתגלה כסטנדרטית לז'אנר ותו לא. בשימוש שאינו כבד מדי הצלחנו להגיע אל סוף היום (23:00) עם כ-10 אחוזי סוללה; בשימוש מרובה יותר, שכלל צילום רב יחסית וגלישה, כבר בשעה 17:00 אחר הצהריים המכשיר שיווע לטעינה. אלו אמנם נתונים פושרים יחסית, אבל משמח לדעת שניתן להחליף סוללה באופן עצמאי.

עמידות

(10% מהציון הסופי)
9 מתוך 10

איכות הבנייה של Blackberry Z10 משובחת, כמו שהחברה הרגילה אותנו במכשיריה לאורך השנים. הוא עשוי פלסטיק איכותי מאוד, מורכב כהלכה ומעורר הרגשה של מוצר פרימיום עמיד. מכסה הסוללה גמיש אמנם, אבל נראה שהוא יחזיק מעמד ללא בעיה. מנגד, התאכזבנו לגלות שהמסך אינו מוגן בזכוכית גורילה, כך שכדאי לנקוט במשנה זהירות איתו ולהצטייד במגן מסך איכותי.

רוצה שנשלח לך סקירות וחדשות למייל?
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת עדכונים וחדשות בדוא"ל
.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply
loader image
מילון מונחי טלפון סלולרי
לכל המונחים>>
.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply