השיקול העיקרי בבחירת זיכרון נייד הוא נפח האחסון שלו. בעוד בעבר נהוג היה למצוא זיכרונות ניידים בנפח של 2-4 גיגה-בייט, היום הזיכרונות הניידים הזולים ביותר מגיעים עם החל מ-8GB (וגם כאן מדובר בנפח נמוך במיוחד), ואילו הדגמים הגדולים ביותר יכולים להגיע גם לנפחים של 256 או 512 גיגה-בייט, ולעיתים אף 1TB.
אם אתם אנשי אופיס שמשתמשים בזיכרון הנייד בעיקר לאחסון מזדמן של קובצי וורד, אקסל ופואר פוינט, תוכלו להסתפק בזיכרון בנפח של כ-32-64 גיגה-בייט. במידה שאתם מאחסנים תמונות, סרטים ושאר קבצים כבדים, כדאי להתחיל מנפח של 64 ויותר, שכן כיום גודל התמונות במקרים רבים הופך גדול יותר ויותר, בייחוד עם העלייה ברזולוציות הצילום במצלמות הסמארטפונים.
חוץ מאחסון קבצים, הזיכרונות הניידים כוללים תכונות שימושיות נוספות שכדאי לשקול.
ממשק העברת נתונים USB: סוג הממשק מתייחס למהירות העברת הנתונים מהמחשב לזיכרון הנייד, ולהפך. הממשקים הרווחים הם בתקן USB 2.0, ו-USB 3.0, המהיר מקודמו פי 40, ומומלץ למי שנוהג לאחסן קבצים כבדים ומעוניין בהעברה מהירה של קבצים כבדים דוגמת סרטי 4K UHD. בכל דגמי הזיכרונות הניידים מדובר במרבית המקרים ב-USB-A סטנדרטי, אך כיום הופך יותר ויותר פופולרי שקע ה-USB Type-C.
נורית חיווי: רבים מהזיכרונות הניידים כוללים נורית LED שמספקת חיווי על חיבור תקין למחשב (הנורית דולקת) וחיווי על העברת נתונים בין הזיכרון למחשב (הנורית מהבהבת).
קישורית Wi-Fi: זיכרון נייד הכולל קישורית Wi-Fi מאפשר העברה אלחוטית של קבצים דרך הרשת בין הזיכרון ובין מכשירים אחרים, כמו סמארטפון, טאבלט ומחשבים ניידים . כך תוכלו לגשת לקבצים השונים - תמונות, סרטים ומסמכים, בלי להתחבר פיזית למכשיר.
מבנה הזיכרון הנייד: הזיכרון הנייד מורכב מרכיב האחסון ומתקע מסוג USB, אותו החלק שמוכנס לשקע ה-USB שבמחשב. חשוב שהתקע יהיה מוגן מפני פגיעה או הצטברות לכלוך ואבק.
עמידות: המעטפת של הזיכרונות הניידים עשויה מאחד מהחומרים הבאים: פלסטיק, מתכת, טיטניום, גומי ודגמים בודדים אף עמידים במים. אם יש לכם סיבה להעדיף זיכרון נייד בעל עמידות גבוהה במיוחד, בחרו דגם בעל מעטפת העשויה טיטניום, גומי או בזיכרון נייד מוקשח.
גישה באמצעות סיסמה: יתרונו הגדול של הזיכרון הנייד הוא בקומפקטיות שלו, אבל כאן גם טמון חיסרון לא מבוטל. הוא יכול ללכת לאיבוד בקלות או להיגנב ואז כל המידע שבו חשוף בפני זרים. הפתרון לבעיה הוא הגנה באמצעות סיסמה, שבלעדיה הגישה למידע שבזיכרון הנייד חסומה.
אבטחה באמצעות סיסמה משמשת גם לגישה מבוקרת לאתרים שהכניסה אליהם כרוכה בהזנת סיסמה. תכונה זו חוסכת את הצורך להזין את הסיסמה עם כל כניסה לאתר כזה. בנוסף, יש זיכרונות ניידים שמונעים את הגישה למחשב עצמו, בדרך הפשוטה הבאה: כל עוד הזיכרון הנייד מחובר למחשב הגישה אליו חופשית, ואילו במצב שהזיכרון הנייד מנותק מהמחשב – הגישה אליו חסומה. תכונות אלה ניתנות בחלקן להורדה מאתר היצרן, ולא תמיד מגיעות עם הזיכרון עצמו. לכן בדקו אם היצרן אכן מציע תוכנו ת כאלה להורדה.
זיהוי ביומטרי: חלק קטן מהזיכרונות הניידים מצוידים במנגנון ביומטרי (קורא טביעת אצבע), המשמש לגישה לאתרי אינטרנט באמצעות זיהוי טביעת אצבע כתחליף לסיסמה. לכאורה, זוהי תכונה נוחה, אבל בפועל יש לה חסרונות משמעותיים: השימוש מסורבל ולא תמיד עובד חלק, ובנוסף – תוכנות אנטי וירוס מזהות אותה כווירוס ועלולות למחוק קבצים שמאוחסנים בזיכרון. במדריך למשתמש שמצורף לזיכרונות ניידים כאלה מוסבר כיצד ניתן להימנע מהתופעה, אבל צריך להיות מיומן בשימוש בתוכנות.
מחירם של זיכרונות ניידים מתחיל מ-30 שקלים ל-8GB ועד כ-200 שקל ויותר לזיכרון בנפח של 256 או 512 גיגה-בייט.