חדשות הצרכנות
סקירות מוצרים
בדקנו והשווינו
מדריכי קנייה
אוזניות
סמארטפונים
טלוויזיות
מחשבים ניידים
ראוטר / נתב Asus RT-AX89X אסוס
מותג: Asus, Asus
סוג המוצר: ראוטר
תאריך כניסה לאתר: 11/2021
ציון WiseBuy
9.3
דירוג הגולשים
(0 מתוך 5)
המוצרים המבוקשים
מחיר סופי: 2,130 ₪
רוצה להישאר בעניינים?
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת עדכונים וחדשות בדוא"ל
loader image

סקירת wisebuy - ראוטר / נתב Asus RT-AX89X אסוס

לירן עבדי | 17.01.2022
הטוב
  • אבטחת AiProtection והגבלת משתמשים נוחה
  • ממשק אינטרנטי מתקדם ומרובה בתכונות
  • 8 כניסות LAN, אידיאלי למשרד קטן
  • כניסת סיבים אופטיים ייעודית
  • אפליקציה ייעודית נהדרת
הרע
  • תיעדוף רוחב פס (QoS) לא מפורט מספיק
  • עיצוב מגושם שלא נכנס לכל ארון שירות
  • מאוורר שלא מפסיק לעבוד
  • תג מחיר גבוה
בשורה התחתונה
הוא ממותג כראוטר גיימינג אבל ה-RT-AX89X מבית Asus הוא הרבה יותר מזה. הצגת נתונים בזמן אמת, קביעת היררכיה בין משתמשים, תיעדוף רוחב פס לפי תוכן, חסימת גישה, הגנת הורים מתקדמת ויש גם כניסת +SFP ייעודית לסיבים אופטיים שחסכה לנו את ההמרה מכבל רשת סטנדרטי - אלו רק קמצוץ מסך התכונות הרחב של הראוטר המפואר שלפניכם. ההתחלה אמנם לא הייתה קלה ונדרשנו להיעזר באיש מקצוע כדי להתאים את המכשיר לצרכינו המתקדמים, אבל לטעמנו עקב האכילס הבולט של המוצר הוא תג המחיר המאיים שהוצמד אליו; מדובר באחד הראוטרים היקרים ביותר המיועדים לשוק הפרטי – אבל גם זה שיודע להציע את התכונות המתקדמות ביותר.
הקדמה

ראוטר הגיימינג RT-AX89X מבית Asus מיועד לגיימרים או לבתים רווי מכשירים המנצלים את תעבורת הרשת. הוא מציע מהירות רשת כוללת של עד 6000Mbps בתדר 2.4GHz ובתדר 5GHz. בראוטר מעבד מרובע ליבות 2.2GHz, כ-8 כניסות LAN וצמד כניסות 10G, בתצורת +SFP ובתצורת Base-T לחיבור סיבים. עוד בראוטר: אפליקציה ייעודית הכוללת אפשרויות מתקדמות וביניהן אבטחת AiProtection Pro, Wi-Fi בתקן 802.11ax המבטיח טווח מוגבר וכיסוי טוב יותר וטכנולוגיית AiMesh להרחבת כיסוי הרשת בהוספת נתבי Asus נוספים.

Local Area Network רשת מחשבים אזורית. חיבורי LAN בנתב מיועדים לחיבור המחשבים לרשת הביתית.
תקן אלחוט המספק קצב העברת נתונים של עד 3MB בשנייה, ופועל בתדר 5GHz – שהוא היתרון וגם החיסרון של תקן זה: זהו תדר שידור שאין בו שימוש רב (לעומת תדר 2.4GHz הנמצא בשימוש של מכשירי חשמל ביתיים שונים) מה שמקטין משמעותית את הסיכוי להפרעות בקליטה, אך מאידך תדר זה תלוי יותר בקו ראיה ישיר וכל מכשול מקטין מאוד את עוצמת האות, כך שבסופו של דבר טווח הקליטה שלו נמוך בהרבה מתקן g.

נוחות השימוש

(45% מהציון הסופי)
9 מתוך 10

נתחיל מכמה נתונים טכניים וה-RT-AX89X מאוד רחוק מהראוטר הביתי הממוצע שהתרגלתם להכיר. מדובר באביזר מפלצתי, בערך כפול ברוחבו ובאורכו מהנתבים המלבניים השגרתיים. גם משקלו גבוה יחסית (1.2 ק"ג) ומראהו רחוק מלהיות שגרתי: 8 האנטנות הנפתחות מקנות לו מראה עכבישי ומאוד בולט בנוף, לטוב ולרע. יחסית למורכבות המכשיר והאוריינטציה הטכנולוגית הגבוהה שהוא דורש מהמשתמש, ההתקנה הראשונית הייתה פשוטה וברורה למדי – אבל רחוקה מלהיות חלקה.


Asus RT-AX89X: חיית רשת


עקבנו צעד-צעד אחרי הוראות היצרנית אבל נדרשנו יותר מדי פעמים לחבר שוב את כבל הסיבים האופטיים, לאפס את הראוטר ולבצע עוד כמה שינויים קטנים ברמת הממשק בתמיכת מנהל רשתות כדי שנקבל את תצורת הרשת הרלוונטית למשרד בו הותקן הראוטר. נחסוך לכם את ההגדרות המשעממות מאחורי הקלעים אבל שום חווית Plug n Play לא חיכתה לנו כאן. במילים אחרות, אם הסיטואציה שלכם מעט יותר מורכבת מבית פרטי עם כמה מכשירים בודדים ודרישות הרשת שלכם מתקדמות מהרגיל, כנראה שתצטרכו להיעזר בתמיכה הטכנית של Asus או כל איש מקצוע שיחסוך לכם שעות של תסכול.


Asus RT-AX89X: חיית רשת


קצת רקע לתשתית שבו הותקן הראוטר: ה-RT-AX89X הוצב בקצה משרד קטן (95 מ"ר) בו 10 עובדים המנצלים את רוחב הפס לשימושים שונים. חלק מעלים וידאו ל-Vimeo, חלק מורידים קבצים גרפיים כבדים (250-400MB) מאתרי תוכן והאחרים משוטטים ברשתות חברתיות. כלומר מדובר במשרד בו הגישה לרשת חזקה ויציבה נחוצה למדי. התשתית הקיימת בבניין המשרדים הם הסיבים אופטיים של פרטנר, המבטיחים במקרה שלנו הורדה עד 200Mb ומהירות העלאה של 5Mb. את הכבל האופטי חיברנו לכניסת ה +SFP ואל יתר שמונת כניסות ה-LAN חיברנו כבל רשת סטנדרטי מסוג CAT5e, כלומר כל המחשבים הנייחים חוברו קווית לראוטר.

ניתוח תנועה בזמן אמת
הראוטר מציע המון תכונות נוספות, אליהם נחשפים בממשק היצרנית מבוסס הרשת. מאחר וגילינו שרוב מוחץ של התכונות בראוטר ניתן גם להגדיר דרך האפליקציה הייעודית Asus Router, העדפנו לתפעל את העניינים הטכניים דרכה ברוב הזמן. נתוני מהירות בזמן אמת נצפים היטב באפליקציה ומתעדכנים בערך בכל שניה. הנתונים מחולקים לפי הקטגוריה המסכמת Internet, והיא מחולקת לפי חיבור קווי (Wired LAN) ולשני תדרי ה-Wi-Fi, בתדר 2.4GHz ובתדר 5GHz.

Asus RT-AX89X: חיית רשת


ניהול המשתמשים נהדר: כל מכשיר המחובר לרשת האלחוטית שהקמנו מוצג תחת Devices ובזמן אמת רואים מי מוריד ומעלה נתונים באותו רגע. ניתן להצמיד לכל מכשיר המחובר לראוטר מגוון תכונות; הכנסתו למצב גיימינג או סטרימינג, מניעה ממנו להיכנס לרשת וניתן גם להגביל את רוחב הפס שלו בהגדרת מהירות ההעלאה וההורדה מקסימליים עבור אותו מכשיר בלבד. מחשבים נייחים שזוהו כ-DESKTOP-xxx הוחלפו בשמו הפרטי של העובד שעבד דרכם כדי שנבין מי מחובר לאיזה מחשב ואייקונים תומכים משמאל לכל מכשיר מחובר מסבירים היטב באיזו פלטפורמה מדובר, כלומר PC, אייפון או אנדרואיד.

Asus RT-AX89X: חיית רשת


עוברים לתיעדוף משימות וב-RT-AX89X תכונת QoS המתעדפת את האפליקציות והמשימות לפי דרישות המשתמש. ההיררכיה ברורה מאוד: האפליקציה מחלקת את השימושים הנפוצים לפי קטגוריות פופולריות כמו סטרימינג, גיימינג, למידה מהבית, גלישה והעברת קבצים. למשתמש רק נותר ליצור את סדר החשיבות לפי הצרכים שלו. הדבר היחיד שהפריע לנו זה שלא תמיד ברור כיצד Asus מייצגת אפליקציות או שירותים מסוימים במחשב, למשל שיחת וידאו ב-Zoom, נחשבת כפעולת סטרימינג וידאו או עבודה מהבית? ולאיזו קטגוריה נכנסת צפייה בזמן אמת במצלמת אבטחה ברזולוציה 2K, שזוללת רוחב פס דרמטי? נחמד היה אילו הראוטר היה מאפשר לבחור תעדוף ברמת התוכנה הספציפית או לפחות שהיה מפרט יותר בנדיבות אילו שימושים נחשבים תחת כל קטגוריה.

Asus RT-AX89X: חיית רשת

אבטחה וגלישה בטוחה
ב-Asus מציעים את ה-AiProtection, תכונת אבטחה מבית Trend Micro שאמורה להגן על הגולשים דרך כמה פתרונות. בכל הנוגע לגלישה מבוקרת וחלוקת פעילות הרשת לפי גילאי הגולשים, תכונת ה-Family פשוט להפעלה: בוחרים את גיל המשתמש או את ההגבלות שמראש תרצו להכיל על מכשיר כלשהו, לדוגמה הימנעות מכניסה לאתרי פורנו והימורים או מסנן מוקפד יותר כמו חסימה לכל האתרים מלבד יוטיוב. לאחר מכן משייכים את הפרופיל המוגבל למכשיר שהתחבר לראוטר ואותו מכשיר נכנס מיד לפיקוח הדוק. בדומה ל-QoS, גם כאן יש עניין טיפה מעורפל ולא הצלחנו להבין לפי אילו פרמטרים Asus ו-Trend Micro מחליטות שאתר מסוים משויך לקטגוריות האסורות. מניעת כניסה לאתרי +18 מפורסמים הוא עניין די פשוט לתפעול, אך מה לגבי אתרים יותר נישתיים או פחות מפורסמים?

Asus RT-AX89X: חיית רשת


בדשבורד (לוח הבקרה) המסכם ניתן גם לצפות מתי במהלך היום מתבצעים זמני התעבורה הגבוהים ביותר היום ולאילו שימושים. ניתן גם להגביל משתמשים המחוברים לראוטר ולתזמן שעות פעילות מותרות; הגבלנו למשל גישה לאינטרנט של משתמש מסוים בין השעות 20:00 בערב עד 7:00 בבוקר למחרת – כמובן לא משהו שאי אפשר לעקוף בקלות בניצול ברשת הסלולרית, אבל גם אותה אפשר להגביל מול ספקית התקשורת, כידוע. עדכוני תוכנה (firmware) עבור הראוטר מגיעים מעת לעת ואיתם גם עדכוני אבטחה רלוונטיים.

Local Area Network רשת מחשבים אזורית. חיבורי LAN בנתב מיועדים לחיבור המחשבים לרשת הביתית.
Local Area Network רשת מחשבים אזורית. חיבורי LAN בנתב מיועדים לחיבור המחשבים לרשת הביתית.

ביצועים

(55% מהציון הסופי)
9.5 מתוך 10

על מערכת העיבוד אחראי שבב מרובע ליבות במהירות 2.2GHz, זיכרון Flash בסך 256MB וזיכרון RAM בנפח 1GB. מפתיע לגלות שבמפלצת הרשת שלפנינו שולב גם מאוורר שמקרר רכיבים שמתחילים להתחמם – והם אכן מתחממים. את הראוטר הצבנו בארון ייעודי כך שלא הרגשנו את החום הנפלט, אבל אם תהיו מספיק קרובים אליו בחדר שקט אפשר להאזין לרעשי פרפור דקים. העניין הדרמטי יותר נוגע לתחזוקה; רכיבים שדורשים אוורור תמידי נשחקים במהירות רבה יותר, שלא לדבר על יחידת המאוורר שגם לה יש חיים מוגבלים. ברמת התוכנה תוכלו אמנם לשנות את עוצמת המאוורר בכמה רמות ואפילו לכבות אותה לחלוטין, הפעולה האחרונה שנמליץ עליה, בטח לא למאוורר שנשמע כאילו הוא תמיד עובד ברקע.


Asus RT-AX89X: חיית רשת


שידור וקליטה

הראוטר מציע מהירות רשת כוללת של עד 6000Mbps בסך הכל: עד 1148Mbps בתדר 2.4GHz ועד 4804Mbps בתדר 5GHz. החיבורים הזמינים בראוטר: כניסת WAN, שמונה כניסות LAN, צמד כניסות 10Gbps (האחת Base-T והשנייה +SFP) ועוד צמד USB-A 3.1 (התומכות ב- 5Gbps) אם תבקשו לחבר אליו מוצרים היקפיים כמו כוננים שיהפכו למעין שרתי NAS, קונסולה, טלוויזיה, מדפסת וכדומה. תחת התשתית שלנו קיבלנו תוצאות שהובטחו לנו מהספקית, כלומר מהירות הורדה של אפילו מעל 200Mb ומהירות העלאה של 5Mb - כל זה בחיבור קווי של המחשב ישירות לראוטר. בבדיקת ה-Wi-Fi קיבלנו תוצאות מרשימות ודומות לאלו של החיבור קווי. את הבדיקה ערכנו עם מכשירי One Plus 9 Pro ו- Samsung Galaxy S9 Plus, במרחק של כ-10 מטר מהראוטר.


Asus RT-AX89X: חיית רשת


כיסוי הרשת של ה-RT-AX89X יוצא מגדר הרגיל: במשרד פתוח בגודל 95 מ"ר לא היה אזור שלא זכינו בו בקליטה אלחוטית מלאה ויציבה. לא פחות, אפילו בדיקת עוצמת הרשת מהלובי של הבניין, הסמארטפון שלנו הצליח לקלוט שאריות קליטה מהראוטר שמוקם בקומה הרביעית. להעצמת הקליטה נוכחת טכנולוגיית AiMesh המאפשרת להרחיב עוד יותר את כיסוי הרשת באמצעות ראוטר נוסף מבית Asus – וזה בערך הדבר האחרון שהזדקקנו לו. עדיין, נחמד לגלות שלא כדאי לאחסן או למסור מהר מדי את הנתב הישן שלכם ובעזרתו ניתן לחזק אף יותר את הרשת הנוכחית.


Asus RT-AX89X: חיית רשת
Asus RT-AX89X: חיית רשת
Asus RT-AX89X: חיית רשת


גיימינג

ואיך אפשר בלי המהות המרכזית של הראוטר? ה-RT-AX89X מציע כמה תכונות גיימינג שאמורות להציע חוויה משופרת כשמגיעים למשחקים זוללי רוחב פס. בממשק האינטרנט של הראוטר, תחת קטגוריה ייעודית שנקראת Game מצאנו את ה-Gear Accelerator, תכונה שמאפשרת ליצור היררכיית חשיבות של רוחב פס לפי המכשירים שמחוברים לראוטר. כך למשל תעדפנו שני מחשבים שולחניים שתבעו את רוחב הפס הגדול ביותר בשל הצרכים שלהם להעלאת קטעי וידאו כבדים ולטלפון אנדרואיד הענקנו את המקום השלישי בשל היותו סלולרי שמשלב מעת לעת בדיקות מערכת התלויות ברשת ומבוססות על דפדפן כרום.


Asus RT-AX89X: חיית רשת


Asus RT-AX89X: חיית רשת


עוד בממשק האינטרנטי של הראוטר, תחת Open NAT מצאנו ב-Game Profile אפשרות לבחור משחק מתוך רשימת כותרי אונליין פופולריים, לאחר מכן לבחור פלטפורמה רלוונטית (PC, PS4 או Xbox One) ולשייך אליו את המכשיר דרכו משחקים את המשחק. מה בפועל קורה? לא בדיוק ברור. ההנחה שלנו שאותו מכשיר ששויך למשחק מקבל תעדוף ברוחב הפס, אבל איך העניין שונה מתכונת ה-Gear Accelerator? עוד עניין מעורפל ש-Asus לא ממהרת לפרט עליו. ברמת האפליקציה זמינה גם אופציית כניסה למצב Mobile Game, שמקנה למכשיר שהפעיל את התכונה סדר עדיפויות גבוה מיתר המכשירים. במבחן התוצאה התקשינו לראות הבדלים מהותיים בחוויית המשחק; גם כשכל עובדי המשרד חוברו לראוטר ועבדו כרגיל, המשכנו לקבל רוחב פס מצוין ונטול לאגים בזכות Ping שגרתי של 65-75ms בהתחשב בתשתית ו-Packet Loss שעמד כמעט בקביעות על 0%.

Local Area Network רשת מחשבים אזורית. חיבורי LAN בנתב מיועדים לחיבור המחשבים לרשת הביתית.
רוצה שנשלח לך סקירות וחדשות למייל?
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת עדכונים וחדשות בדוא"ל
.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply
loader image
.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply