התנור המשולב המורכב מתא אפייה ומכיריים מהווה תחנת עבודה רב-גונית המשמשת לכל משימות הבישול והאפייה. אמנם התנור המשולב איבד את הבכורה במטבח לתנור הגומחה הקומפקטי והמבחר הקיים מצומצם יותר, אבל הוא מציע כל מה שתנור גומחה מציע, ובשנים האחרונות מתחזקת המגמה של תנורים משולבים גדולים ורחבים מהסוג התעשייתי המעוצב.
רוב התנורים המשולבים מצוידים בכיריים גז ומיעוטם בכיריים חשמליות או בשילוב של גז וחשמל. חלק א' הנוכחי של המדריך מתמקד בפעולת תא האפייה. מידע משלים אודות הכיריים תוכלו למצוא במדריך איך לבחור תנור בישול ואפייה משולב, חלק ב' – כיריים.
מדריך WiseBuy יסייע לכם להתאים את תא האפייה לצרכים שלכם, לפי השיקולים הבאים:
את התנור המשולב מציבים על הרצפה במקום בטוח ונוח לגישה ומשאירים מרווח לחיבורי החשמל והגז.
מידות: התנור המשולב נמדד לפי רוחב, עומק וגובה. מידות הרוחב והעומק המקובלות לתנורים הסטנדרטיים נעות בין 55 ל-60 ס"מ וגובה של 85 ס"מ. ישנם תנורים גדולים יותר ברוחב של 120-70 ס"מ.
תכניות ההפעלה: תכניות ההפעלה קובעות את אופן פעולתה של מערכת החימום בתנור בהתאם לסוגי הבישול והאפייה הרצויים. בורר התכניות יוצר למעשה צירופים שונים בין האלמנטים של מערכת החימום, וכל צירוף כזה מוגדר כתכנית הפעלה. את פעולת הבורר משלים וסת הטמפרטורה שקובע את עוצמת החום המתאימה.
התנור הבסיסי ביותר (נקרא גם תנור סטטי או תנור מסורתי) כולל שני גופי חימום – עליון ותחתון, והוא מאפשר מגוון סביר למדי של סוגי בישול ואפייה. התנורים המתקדמים יותר הם תנורי המולטיסיסטם הכוללים טורבו או טורבו אקטיבי ומאפשרים מגוון רחב יותר של סוגי בישול ואפייה, כמו גם בישול של מספר תבניות וסוגי מזון שונים בו זמנית.
קומבי סטימר הוא תנור שמציע שלוש אפשרויות בישול ואפייה: השיטה הרגילה של אוויר חם ויבש, בישול בקיטור ובישול משולב של שני המאפיינים. בתנור זה ניתן לבשל, לאדות ולאפות כמעט כל מאכל כמו ירקות, עוגות, אורז ודגים, בצורה מדוייקת בהתאם לצורך, בעזרת מיכל מים, ללא צורך בחיבור חיצוני למים. בבישול בקיטור, מים מוזרקים אל תוך תא התנור מתוך מיכל מים וכך ניתן להכין דגים או ירקות מאודים. מצב בישול משולב מתאים פשטידות ולחמים כיוון שהוא יוצר שכבה פריכה מעל ובעזרת האדים שומר על רכות ולחות בתוך המוצר. בשיטה של אוויר חם ויבש מומלץ לאפות עוגות.
בחרו תנור עם מספר תוכניות הפעלה הנחוץ לכם ואל תשקיעו בתנור יקר רק בגלל ריבוי התכניות שבו.
מידע מפורט שיסייע לכם להחליט אלו תוכניות מתאימות לכם ועל אלו אפשר לוותר תמצאו במדריך תכניות הבישול והאפייה.
תוכניות ההפעלה בתנור מבוססות על ארבע פעולות עיקריות:
• אפייה רגילה – נקרא גם פיזור חום רגיל או חום סטטי. בתוכנית זו פועלים שני גופי החימום שפולטים חום בזרימה טבעית לחלל התנור. התוכנית מתאימה להכנת עוגות, לחמים, פשטידות, סוגי מאפים מסוימים, בישול, צלייה, השחמה, תבשילי קדירה ותבשילים אטיים וממושכים. בחלק מהתנורים גוף החימום העליון גלוי והוא משמש גם לגריל ולהקרמה.
חסרונה של האפייה הרגילה היא בפיזור החום הלא אחיד שלה והיא פחות מתאימה להכנת נתחים גדולים, לכמויות גדולות של מזון וכן לבישול של יותר מתבנית אחת.
• טורבו – נקרא גם חום חצי מאולץ וטורבו פסיבי. הטורבו הוא מאוורר הקבוע בדופן האחורית של התנור שמפזר את החום באופן שווה בתא האפייה.הטורבו בגרסתו הישראלית הוא למעשה גרסה מוחלשת של הטורבו האמיתי, (ראו להלן, טורבו אקטיבי) והוא הרבה פחות יעיל ושימושי מהטורבו בכוונתו המקורית.
• טורבו אקטיבי – נקרא גם חום מאולץ או אוורור מאולץ. זהו גוף חימום עגול המותקן מאחורי המאוורר ומאפשר בישול ואפייה ללא הפעלה של אלמנטים נוספים, וכן לבישול במקביל של שתיים-שלוש תבניות עם סוגי מזון שונים ללא ערבוב ריחות וטעמים.
• גריל – גוף חימום נוסף בעל הספק גבוה המותקן בתקרת התנור ומקרין ישירות על המזון. הוא מתאים בין היתר לצלייה של נתחי בשר קטנים, להשחמה, להקרמה ולקלייה. יכול לעבוד בשילוב אלמנטים אחרים (גופי חימום או מאוורר) ולשמש לסוגי בישול נוספים.
בישול באידוי - טכניקה חדשה יחסית. תנורים המבוססים על טכניקת הבישול באדים, נראים תנורים רגילים לחלוטין אבל משתמשים באידוי בדיוק כמו באידוי ירקות על כירת גז. התנורים המתקדמים מגיעים עם תכניות אפיה רבות ומגוונות המאפשרות לאפות עוגות, דגים, מאפים וירקות.
טמפרטורה: תנורים סטנדרטיים מספקים בדרך כלל טמפרטורה מקסימלית של 250 מעלות. בשלנים עם שאיפות גדולות יותר שרוצים להגיע לתוצאה מושלמת בהכנת מאכלים מסוימים, כמו פיצה או רוסטביף, יעדיפו תנור שמציע טמפרטורה גבוהה יותר.
חימום מהיר: מקצר את משך החימום המוקדם של התנור, במקרים שבהם התנור צריך להגיע לטמפרטורה המתאימה לפי שמכניסים את המזון המיועד לבישול.
נפח פנימי (קיבולת): הנפח הפנימי שונה בין תנור למשנהו, גם בין תנורים שמידותיהם החיצוניות זהות, לכן שימו לב שאתם בוחרים תנור בנפח פנימי שמתאים לכם. בדקו גם את מספר התבניות האפשריות לשימוש בו-זמני. אם אתם מבשלים בכמויות גדולות וביותר מתבנית אחת, ודאי תעדיפו חלל גדול יותר.
תנור בעל שני תאים: תנור כזה מתאים למי שנוהג לבשל במקביל סוגי מזון שונים בטמפרטורות שונות וכן עבור שומרי כשרות. תנורים כאלה הם פחות שכיחים.
אפשרויות התפעול והבקרה של התנור נעות מלוח פיקוד הכולל מספר כפתורים מכניים פשוטים, ועד ללוח פיקוד דיגיטלי, עם תצוגה דיגיטלית וכפתורי מגע עמידים במים. יש דגמים ממוחשבים לבישול אוטומטי, שבו המשתמש מגדיר את סוג המוצר, והתנור עושה את השאר בעצמו. מעבר לשיקולי נוחות והעדפה אישיים, להבדלים בין אפשרויות ההפעלה השונות יכולה להיות השפעה על איכות התוצאה.
בנוסף, כדי לבחון את הנוחות בשימוש, בדקו את סוג המסילות, את מידת הראות ואת איכות התאורה. כמו כן, ניתן לבחור תנור עם מגירה תחתונה המשמשת לאחסון תבניות.
וסת טמפרטורה: וסת אלקטרוני (מכונה גם דיגיטלי) עדיף על מכאני מאחר שהוא מדויק יותר ומאפשר שליטה טובה יותר על הטמפרטורה. מי שממש שואף לשלמות יכול לבחור תנור עם חיישן טמפרטורה הננעץ במזון ומעניק את רמת הדיוק האופטימלית. בבחירת וסת מכאני עדיף כזה המסומן במעלות ולא בדרגות מספרים (5-1) שבו קביעת הטמפרטורה היא הכי פחות מדויקת.
טיימר (שעון): טיימר אלקטרוני (מכונה גם דיגיטלי) מדויק ממכאני ומאפשר הפעלה ממושכת יותר. כל הטיימרים מתריעים בסיום הזמן ויש כאלה שגם מפסיקים את פעולת התנור. טיימר מכאני פשוט מוגבל ל- 120 דקות או לפעולה רצופה בלבד (הפעלת התנור ללא הפסקה, למשל לבישול אטי של חמין או ג'חנון). שעון דיגיטלי מאפשר הפעלה עתידית בנוסף על הכיבוי האוטומטי בטווח של עד 24 שעות. שעון כזה מדויק יותר, אך חשוף להפסקות חשמל.
שימו לב: יש תנורים שאינם כוללים טיימר, בייחוד הדגמים הזולים, לכן כדאי לבדוק את הנושא לפני שאתם רוכשים את התנור הרצוי.
שעון שבת: מיועד לשומרי שבת. רקע: פתיחת דלת התנור גורמת לירידת הטמפרטורה וכתוצאה מכך להפעלת גופי החימום על ידי הטרמוסטט – פעולה הנחשבת לחילול שבת. פותר את הבעיה שעון שבת המפעיל את התנור בפרקי זמן קבועים ולמעשה עוקף את וסת הטמפרטורה, כך שירידת חום כתוצאה מפתיחת הדלת אינה גורמת להפעלתו. שימו לב: במקומות רבים מצוין בטעות כי התנור כולל שעון שבת, בעוד הכוונה היא לטיימר.
מסילות: בתנורים השונים מותקנות מסילות מסוגים שונים: מסילות נעות מאפשרות שליפה נוחה ובטוחה יותר של התבנית ומונעות שחיקה של הציפוי. קיימות מסילות מתקדמות ונוחות יותר בעלות מנגנון טלסקופי ומעצורים למניעת החלקת התבנית בעת הוצאתה מהתנור. מסילות פשוטות יותר הן אלה המותקנות בדופן התנור אך אינן נעות. בתנורים שבהם התבנית מונחת ישירות על גבי בליטות המכוירות בדופן התנור, קיימת סכנה של פגיעה בציפוי הפנימי כתוצאה מחיכוך, והשימוש בהן פחות נוח ופחות בטוח.
ראות: חלון צפייה שקוף וגדול מאפשר לעקוב אחר התקדמות הבישול מבלי לפתוח את הדלת. זה לא רק עניין של נוחות או בעיה של איבוד חום, בחלק מהמקרים פתיחה של דלת התנור במהלך האפייה עלולה לפגום בתהליך ולהשפיע על התוצאה.
תאורה: נסו לבדוק את התאורה בתא האפייה ולהתרשם מרמת הבהירות וההפצה שלה. אם אתם נוהגים להשתמש ביותר מתבנית אחת במקביל, עדיף שהתאורה תהיה ממוקמת בצדי התא ולא בחלקו העליון.
דלת: בחלק קטן מהדגמים פתיחת הדלת היא צדית ובכך מאפשרת גישה נוחה יותר לתא האפייה.
נושא הניקיון עשוי להיות שיקול חשוב בבחירת התנור, בשל נטייתו להתלכלך בקלות והקושי שבניקויו. כאן צריך לתת את הדעת לשלושה תחומים עיקריים:
מבנה וציפוי: תנור הבנוי כאמבטיה, ללא תפרים וחיבורים, קל יותר לניקוי ומונע הצטברות לכלוך, קורוזיה ובלאי. נתון נוסף שחשוב לבדוק הוא ציפוי האמאייל שבתא האפייה. סוגי הציפויים נבדלים זה מזה באיכותם ובתכונותיהם. ככל שהאמאייל באיכות גבוהה יותר כך הוא עמיד יותר וקל יותר לניקוי. ציפוי סופר אמאייל חזק מהציפוי הרגיל וניתן לזהותו לפי נקודות האבץ הלבנות במרקם לעומת המרקם החלק של אמאייל רגיל.
דלת ומסילות: דלת מתפרקת שצדה הפנימי עשוי מקשה אחת, בלי ברגים, תפרים וחריצים, היא קלה יותר לניקוי וצוברת פחות לכלוך. יש דלתות שבהן ניתן לפרק את הזכוכית לניקוי קל ויסודי יותר. בדגמים מסוימים המסילות מתפרקות כדי לאפשר ניקוי קל ויסודי יותר של דפנות התנור ושל המסילות עצמן.
ניקוי עצמי: ישנן שתי שיטות לניקוי עצמי – פירוליטי וקטליטי, והשיקול בבחירת אחת מהן, אם בכלל, תלוי גם באופן השימוש בתנור ובתדירות השימוש בו. מי שמשתמש בתנור לעתים רחוקות או בעיקר לאפייה, יכול לחסוך את התוספת הכספית הכרוכה באופציה כזו, לעומת מי שמרבה לבשל מאכלים שמתיזים שומנים ולכלוך ומעדיף להימנע מהטרחה שבניקוי ידני.
• פירוליטי – בשיטה זו התנור מתחמם לטמפרטורה של כ-500 מעלות צלזיוס למשך שעתיים-שלוש, ושורף את השומנים לאפר. דלת התנור ננעלת בתהליך הניקוי ובסיומו מנגבים את האפר שהצטבר בתחתית התנור. בשיטה זו יש יתרון נוסף – הבידוד בתנור כזה הוא טוב יותר, מונע בריחת חום וחוסך בחשמל. ניקוי עצמי בשיטה זו מייקר את התנור ב-30% ויותר. מומלץ לבחור תנור עם קטליזטור מיוחד המסנן את העשן הרב והריחות שנוצרים במהלך הניקוי העצמי.
• קטליטי – שיטה שבה שתי דפנות או יותר בתנור מצופות טפלון במרקם מיוחד, כך שהשומן שניתז במהלך הבישול נשרף מיד ולא נדבק. שיטה זו פחות יעילה לניקוי נתזים שמקורם בחלב, גבינות ומוצרי סוכר. בחלק מהתנורים דפנות הטפלון ניתנות להסרה לניקוי קל יותר. ניקוי קטליטי אינו כולל את רצפת תא האפייה.
כדי להעריך את רמת הבטיחות שמציע התנור בדקו את הדלת, את המסילות, את גופי החימום ובמידת הצורך בררו אם קיים מנגנון נעילה.
דלת: דלת בעלת זכוכית כפולה או יותר מעניקה בידוד משופר, חוסכת באנרגיה והיא פחות חמה למגע. דלת עם טמפרטורה חיצונית מרבית של 60 מעלות מוגדרת דלת קרה. דלת כזו מומלצת גם למי שמרבה לבשל על הכיריים בזמן שתא האפייה פועל.
מסילות נשלפות: מאפשרות שליפה נוחה ובטוחה יותר של התבנית, בחלקן קיימים מעצורים למניעת החלקת התבנית בעת הוצאתה מהתנור.
גוף חימום מוגן: בתנורים שבהם מותקן גוף חימום גלוי ובולט (בדרך כלל גריל), וודאו כי הוא מותקן גבוה ככל האפשר וכי קיימת חציצה בחלקו הקדמי המונעת מגע יד ישיר ומפחיתה את הסיכון לכווייה.
מנגנון נעילה: בחלק מהדגמים קיים מנגנון הנועל את הדלת בפני ילדים ואינו מאפשר פתיחה מקרית שלה.
טווח המחירים לתנור משולב בעל תא אפייה אחד וארבע להבות גז נע בין 1,300 ל-5,000 שקל.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית תנור בישול ואפייה משולב
המדריכים הבאים עשויים לעניין אתכם:
איך לבחור תנור בישול ואפייה משולב חלק ב' – כיריים
מילון מונחי תנורים משולבים
איך להתאים את תוכניות ההפעלה לצורכי הבישול והאפייה
איך לבחור תנור בישול ואפייה בנוי
איך לבחור כיריים גז
איך לבחור כיריים חשמליות
איך לבחור מיקרוגל
איך לבחור טוסטר אובן