חדשות הצרכנות
סקירות מוצרים
בדקנו והשווינו
מדריכי קנייה
אוזניות
סמארטפונים
טלוויזיות
מחשבים ניידים

הסיבה למחסור העולמי בכרטיסי מסך של AMD

מי שניסה בזמן האחרון לקנות כרטיס מסך ברמה גבוהה המבוסס על המעבד הגרפי של AMD, נתקל במצב יוצא דופן. אין מלאי, לא בישראל, ולא בעולם. הסיבה: כמו תמיד, הבהלה לזהב

שחר שושן |  13/06/2017

אם במקרה רציתם לשדרג את כרטיס המסך שלכם והחלטתם להשקיע בכרטיס עוצמתי עם מעבד גרפי של AMD, וודאי שמתם לב כי הם אינם זמינים במלאי ברחבי העולם, בעוד שהכרטיסים של Nvidia ממשיכים להימכר כרגיל. הסיבה למחסור נעוצה תאמינו או לא, לא בעודף גיימרים מקצועיים, אלא דווקא במחפשי זהב וירטואלי המשתמשים בהם כדי לכרות את המטבע Etherium.


הסיבה למחסור העולמי בכרטיסי מסך של AMD


המחסור הגדול מכה שנית

מטבעות וירטואליים ניתנים לכרייה על ידי כל אחד ואחת במחשב הביתי שלו. אך כדי לייצר מספיק מטבע וירטואלי שאותו ניתן להמיר אחר כך למטבע "אמיתי" אחר, צריך כוח עיבוד משמעותי שאותו ניתן למצוא דווקא במעבדים הגרפיים של AMD, הנחשבים חזקים יותר בפעולות מסוג זה מאלו של Nvidia.


בעוד שמטבע ביטקוין המוכר החל את דרכו בכרייה דרך מחשבים אישיים וחוות CPU, מאז פותחו מעבדים שלהם מטרה אחת ספציפית וזה לכרות את המטבע. מעבדים אלה נקראים ASIC או application-specific integrated circuits והם יעילים מבחינה אנרגטית באופן משמעותי מכרטיסים גרפיים, ולכן משתלמים יותר לתפעול. אך הדרך שבה מטבע האת'ר בנוי הופך את פיתוח מעבד ה-ASIC ללא משתלם, כרגע.


הבעיה נעוצה בעלות החומרה והתפעול שלה, לעומת כמה מטבעות ניתן לייצר ומה שווים. ככל שזול יותר לייצר את המטבע, למשל אם הוצאות קירור המעבדים יורדת, יש יותר מרווח לרווח, לכן יזמים בנו מתקנים באיסלנד וגרינלד שבהן אדמת עד קפואה.


לדוגמה, שווי הביטקוין כיום הוא יותר מ-2700 דולר למטבע, ואילו האת'ריום נסחר ב-390 דולר, וערכו עלה ביותר ממאה דולר למטבע משבוע שעבר. העלייה החדה בערך מייצרת ביקוש עצום לכורים המבקשים לייצר לעצמם כסף מהאוויר, אלו קונים את כל מלאי הכרטיסים, וכאן מקור המחסור.


הסיבה למחסור העולמי בכרטיסי מסך של AMD




ליצור יש מאין

כריית מטבע וירטואלי ובפרט Etherium (את'ריום) נעשית על ידי חישוב מתמטי של המעבד הגרפי המובנה בכרטיס המסך. אך מדוע דווקא מעבד גרפי ולא מעבד רגיל כמו זה שמניע את המחשבים של כולנו? ובכן כרייה שכזו פועלת על ידי הרצה מתמשכת של פונקצייה קריפטוגרפית מסוג Hash שהיא דרך אחת להפחית שרירותית כמות מידע גדולה. במקרה הזה מדובר בנתח של מידע מתוך משהו שנקרא Blockchain. זוהי שרשרת של בלוקים המייצגים חלקי מידע שאינו מאוחסן במקום אחד אלא מבוזר בין המשתמשים השונים. הבלוקים מוצפנים באופן כזה שאם מישהו ירצה לשנות את הקוד, למשל האקר שרוצה לזייף לעצמו מטבע, הוא יצטרך לשנות את כל הבלוקים שאי פעם נוצרו שזו משימה שאינה מעשית.




שיטת הבלוקצ'יין מאפשרת לאמת העברות כספים ללא צורך באדם או חברה מרכזיים שינהלו אותה. זו אגב, אחת הסיבות מדוע המטבעות הווירטואלים הפכו לפופולריים - הם אינם מפוקחים על ידי אף גוף רגולטורי מה שהופך אותם למבוקשים דווקא בשוק השחור.


הסיבה למחסור העולמי בכרטיסי מסך של AMD


זה עוד יחלוף

זו לא הפעם הראשונה שבה נוצר מחסור במעבדי AMD. בשנת 2013 הסיטואציה הייתה כמעט זהה עם מטבע בשם Litecoin שגם הוא היה בנוי בצורה כזו שמעבדים גרפיים מסוגלים לכרות אותו בצורה הטובה ביותר, וגם הוא דעך ונעלם והתחלף במטבע אחר. הביקוש לכרטיסי המסך ירד כפי שעלה, ובינתיים AMD לא ממהרת להאיץ את פסי הייצור שלה, מחשש להצפת השוק בחומרה שבמהרה הופכת ללא רלוונטית.


המוצרים המבוקשים בקטגוריית כרטיסי מסך

יצרן:Gigabyte, Gigabyte,
תאריך כניסה לאתר:7/2023, 7/2023,
החל מ- 1,530 ₪
מתוך 8 חנויות
יצרן:Gigabyte, Gigabyte,
תאריך כניסה לאתר:4/2023, 4/2023,
החל מ- 2,739 ₪
מתוך 9 חנויות
יצרן:Gigabyte, Gigabyte,
תאריך כניסה לאתר:1/2023, 1/2023,
החל מ- 3,983 ₪
מתוך 10 חנויות
יצרן:Gigabyte, Gigabyte,
תאריך כניסה לאתר:12/2021, 12/2021,
החל מ- 2,999 ₪
מתוך 7 חנויות
שחר שושן - עורך ראשי

שחר שושן - עורך ראשי

מומחה מחשבים, טלפונים סלולריים, ציוד צילום טלוויזיות ומוצרי אודיו
שחר שושן הוא עורך האתר ומנחה ערוץ היוטיוב הרשמי של Wisebuy. בן 38, נשוי ואב לשניים. ביומיום מנהל את האתר, עורך את חדשות הטכנולוגיה, כותב סקירות ויוצר סרטונים. בעבר כתב ב-ynet דיגיטל ומנחה פודקאסט בנושאי טכנולוגיה.
לפניות: support@wisebuy.co.il
רוצה שנשלח לך סקירות וחדשות למייל?
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת עדכונים וחדשות בדוא"ל
.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply
loader image