הקדמה

מגפת הקורונה שיבשה את התוכניות לסיים כמו שצריך את שנת הלימודים האחרונה, כאשר רוב התלמידים והסטודנטים במערכות החינוך סיימו אותה בצורה מקוונת שלא חפה מבעיות. השנה יותר מאי פעם, שנת הלימודים תדרוש מהתלמידים והסטודנטים מחשב, ורצוי מחשב טוב וחדש יחסית, כדי שיוכל להתמודד עם שלל משימות כמו גלישה, עריכת מסמכים וכמובן שיחות או שיעורים בזום. 


 בדקנו 3 מחשבים ניידים בתקציב של עד 4,000 ש"ח. זהו תקציב שלטעמנו מייצג את הטווח הרחב והפרקטי ביותר עבור אלו המבקשים לקנות מחשב פעם בשלוש עד ארבע שנים, במקום לחסוך כמה מאות שקלים ולקבל מחשב שרלוונטי לזמן קצר מאוד. בסכום הזה תקבלו מחשב המצויד בחומרה מתקדמת וחדשה יחסית, כולל מערכת הפעלה חלונות 10, מסך ברזולוציה של 1080p וכונן מהיר בתצורת SSD כדי שמערכת ההפעלה תעלה במהירות. כדאי לדעת שמשרד החינוך מעניק בחינם רישיון לתוכנות אופיס לכל תלמיד או סטודנט, כך שהעלות הזו נחסכת מכם. לכל השאר - Google Docs.


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


למבחן הגיעו שלושה יריבים משלוש יצרניות מוכרות מאד בכל בית בישראל: אסוס, לנובו ודל. המכנה המשותף לכולם הוא מעבד אינטל דור 10 החדש, כונן SSD PCle בנפח של לפחות 250 גיגה, זיכרון ראם בנפח 8 גיגה (12 במחשב של דל), מסך בגודל 14 אינץ' ומערכת הפעלה חלונות 10. מכאן, כל מחשב מציג מפרט אחר.

ה-IdeaPad Flex 5 של לנובו מכיל מעבד i5 דור 10(1035G1) עם 1 טרה אחסון וכרטיס מסך מובנה של אינטל.
ה-X409JP-EK003T של אסוס מגיע עם מעבד שרירי - (i7 (1065G7, כרטיס מסך NVIDIA GeForce MX330 עם 2GB ואחסון בנפח 500 גיגה. ה-Vostro 14 5490 של דל הגיע עם מעבד i5 מסדרת 10210U, כרטיס מסך NVIDIA GeForce MX230 עם 2GB ושטח אחסון של 250 גיגה ו-12GB זיכרון הפעלה.

המוצרים שבדקנו בהשוואה זו:

יצרן:Lenovo,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,
יצרן:Dell,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,
יצרן:Asus,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,

בחנו את המחשבים לאורך תקופה של שלושה שבועות, בהם אתגרנו אותם בכל המשימות הרגילות של בניית מצגות, עריכת מסמכים, שימוש במצלמת רשת, העברת קבצים וכמובן גלישה בדפדפנים. חוץ מאלו, ביקשנו לבחון אותם קצת יותר דרך עריכת סרטים, צפייה בסרטים והרצת משחקים. לתוך כל המשוואה הזו הוספנו גם התייחסות לחיי הסוללה, שכן לא בכל כיתה יהיו שקעי חשמל צמודים לכל תלמיד. 


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


ניידות ונוחות שימוש

אולי הפרמטר הכי חשוב במחשבים ניידים שאינם מיועדים לעריכת תוכן או למשחקים כבדים, הוא עד כמה נוח לקחת את המחשב לכל מקום, מכיוון שכשמו כן הוא, הוא צריך להיות נייד. מחשבים שיהיו קלים וקטנים, יהיו נוחים לנשיאה, אבל השימוש בהם יהיה בעייתי לאורך זמן. בצד השני, ישנם מחשבים עם מסכים, סוללות ומקלדות גדולים, שיהיו כבדים ומסורבלים בתיק. 


מחשבים ניידים עם מסך 14 אינץ' הם הפשרה הטובה ביותר כנראה בין מסך יחסית גדול לבין משקל וגודל קטנים, כדי שיהיה נוח לסחוב אותם בתיק. ואכן, לכולם מימדים צנועים יחסית, ומשקלם לא עולה על 1.7 ק"ג. זה לא המשקל הנמוך ביותר שניתן להשיג במחשבים ניידים, וראינו כבר מחשבים קלים בהרבה. אבל בכל זאת, המשקל הזה שווה ערך לספר שמנמן או לאטלס שבעבר היינו סוחבים בילקוט.


אם נצטרך להכריע לפי דף הנתונים ולפי העובדות בשטח, הדל היה המחשב היותר קל בחבורה. בנוגע למימדים ולניצול הנדל"ן, דווקא הלנובו הרגיש קומפקטי יותר, עם פריסת מקשים טובה, פד עכבר גדול, ובקושי הציג שטחים מתים. לאחר מכן, תיקו - גם הדל וגם האסוס הציג פה ושם שטחים מתים ומשטח עכבר דומה בגודלו. אגב, הדל עוצב כך שברגע שמרימים את המסך, החלק התחתון (זה עם המקלדת) מורם מעט כדי להכניס אוויר למאוורר ולשפר את איכות הסאונד.


המנצחים בנוחות השימוש: Lenovo IdeaPad Flex 5 ו-Dell Vostro 5490




מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


איכות המסך

למחשב נייח ביתי אפשר לחבר כל סוג של מסך התומך בחיבור רלוונטי. זה יכול להיות ממסך פשוט בן 20 ועד מקרן 4K יקר להחריד. במחשב הנייד, המסך שאיתו הוא מגיע, הוא בדרך כלל המסך העיקרי שאיתו עובדים, למעט חיבור HDMI למסך חיצוני. אי אפשר להחליף את המסך לאחד איכותי או נחות יותר, ולכן חשוב לבחור מסך שיהיה מתאים מבחינת גודל, איכות, רזולוציה ובהירות. 


בעוד שביצועים וחיי סוללה הם דבר שמשתנה בהתאם למשימות השוטפות, את המסך מפעילים בלי קשר למה שעושים במחשב. כל המסכים במבחן הגיעו עם פאנל IPS סטנדרטי, ברזולוציה של 1920x1080 עם ציפוי נגד השתקפויות וגימור מט (רק הלנובו הציג מסך מבריק). בעיקרון, מסך מבריק מציג תמונה יותר חדה וטובה, אך הוא רגיש מאוד לתאורה בעייתית כמו פלורוסנט בכיתה למשל ומחזיר אור ישירות לעיניים. לכל המסכים בהירות מקסימלית נמוכה יחסית, מה שעלול לגרור בעיות בשימוש תחת תאורה חזקה או בשמש, והם צורכים יותר חשמל במצב זה.


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


עם ההדלקה הראשונה, הכתרנו את המסך של הלנובו כמנצח. אומנם הוא רגיש להשתקפות, אבל כל דבר שעושים איתו נראה טוב מאד. הצבעים ברורים וחזקים, זוויות הצפייה רחבות, הניגודיות טובה יחסית למחשב נייד, וכיף לראות בו סרטים. מנגד, הבהירות המקסימלית שלו נמוכה, מה שעלול לפגוע בחיי הסוללה. חוץ מזה, הוא היחיד שמגיע עם מסך מגע, שמקל מאד על השימוש בו, ולא צריך להשתמש בפד העכבר. גם המסגרת שלו הייתה יחסית צרה, לעומת האחרים.


שני היה הדל, עם מסך מט באיכות טובה, ורמת צבע וחדות טובות. המסגרת התחתונה שלו שמנה ועבה יחסית, מה שמגדיל את אזור המסך עם שטחים מתים, וגם כאן הבהירות נמוכה יחסית במצב 100%. המסך הפשוט ביותר היה של אסוס, עם צבעים אנמיים, כחלחלים וחדות נמוכה. הוסיפו לזה זווית צפייה כמעט ולא קיימות והנה מחשב שדורש מסך חיצוני. לגלישה או עריכת מסמכים זה בסדר עוד, אבל הצבעים היו שטוחים, לא עשירים ובעיקר לא נעימים לעין. זה הגיע למצב שסרגל ההתחל שאמור להיות שחור, הופיע בצבע סגול כהה.


המנצח בסעיף המסך: Lenovo IdeaPad Flex 5


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

מקלדת ועכבר

מבחינת סוגיית השליטה במחשב ללא עזרים כמו עכבר או מקלדת חיצוניים, הלנובו שוב מנצח בזכות משטח עכבר גדול ונעים, וכמובן שניתן להפעיל הכל ממסך המגע שלו. גם פריסת המקשים טובה ודומה לשאר מחשבי החברה. הפידבק מהמקלדת בסיסי וטוב, אך בהקלדות ארוכות היא תהיה פחות נעימה ומעייפת.


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


במקום השני, עם משטח עכבר מדויק יחסית ומקשים גדולים במקלדת - הדל. המקלדת שלו ברורה אך פשוטה, ופה ושם יש בעיות בהנדסת האנוש, כמו מיקום כפתור ההדלקה של המחשב בסמוך למקש הדליט, או שטחים מתים בצידי המקלדת, שיכלו לשמש למתיחתה לצדדים. המקשים גם מתחממים אחרי שהמחשב מתאמץ, מה שפוגע מעט בנוחות ההקלדה.


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


במקום האחרון נמצא האסוס, עם מקלדת בעלת פידבק נחמד, אך עם תחושה זולה, פשוטה וחלולה. המקלדת באסוס גם הייתה הכי רועשת ואינה מאורת כלל. משטח העכבר שלו לא מדויק, וכדי ללחוץ על "הכפתור הימין בעכבר" צריך ממש ללכת לצד ימין, כמעט בקצה של המשטח, מה שגרר הרבה בעיות בהתחלה. גם כאן כמו בדל, ישנם שטחים מתים בצידי המקלדת, וחבל ששתי היצרניות לא השכילו לשלב רמקולים בשטחים אלו כמו בלנובו.


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


ביצועים 

על הנייר, לאסוס אמור להיות יתרון, הוא מגיע עם מעבד i7 שהוא חזק יותר ממעבדי ה-i5, אך בצירוף של רק 8GB זיכרון, כוחו עלול להיות מוגבל. בכל אופן, במרבית המשימות השוטפות, אין צורך להצטייד במעבד כה חזק, מכיוון שגם מעבדי i3 ו-i5 מסוגלים לעבוד בצורה טובה עם דפדפנים, מסמכי אופיס ושיחות וידאו. מנגד, ה-i7 צמא יותר לאנרגיה, וכפי שנראה בהמשך, זה בא לידי ביטוי.

במבחן הביצועים PCMARK 10 אקספרס, הציפיות תאמו את מה שחשבנו. האסוס היה החזק ביותר ביותר, והלנובו והדל סיפקו תוצאה דיי דומה. במבחן הגרפיקה של 3DMark היה זה הדל שניצח בפער משמעותי יחסית, כאשר האסוס שני והלנובו משתרך מאחור עם כרטיס מסך המובנה במעבד הראשי.

בחיים האמיתיים, האסוס עדיין ממשיך להוביל, עם ביצועים נהדרים בכל משימה. בלנובו ובדל צריך רק להרים את המסך כדי שהם ידלקו, אך עדיין, גם כאשר ההפעלה מצריכה לחיצה על כפתור, האסוס הציג תוך פחות מ-10 שניות את שולחן העבודה, בעוד האחרים השתרכו מאחור בעוד 3-4 שניות עד שהיו זמינים לעבודה. בכל משימה, קלה או כבדה, האסוס דהר ולא איבד מכוחו, וסיפק כוח נמרץ לעוד משימות. ניכר כי אם היה מגיע עם זיכרון בנפח 16GB, הוא היה מתאים למשתמשים כבדים יותר.

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

הדל היה שני בביצועים, אך למשימות מורכבות כמו הפעלה של מספר משתמשים בכרום + הרצת סרט ב-1080p, הוא הפעיל את כל המאווררים בצורה שנשמעה חזק מהאחרים. ה-IdeaPad Flex 5 של לנובו הציג ביצועים טובים במשימות בסיסיות כמו גלישה בפייסבוק, צפייה בסרטוני יוטיוב ופתיחת מסמכי אופיס. כשביקשנו מעט יותר כמו פתיחה והרצה של 2 דפדפני כרום + דפדפן אדג' לטובת התחברות לארגון בעבודה + ניגון סרט ב-1080p, הוא נעשה איטי.


כוחו של האסוס התבלט מעל השאר כאשר ביקשנו לבצע משימות פחות שגרתיות במחשב נייד, כמו עריכת סרטים בקמטסיה או ב-Resolve. כאן מעבד ה-i7 וכרטיס המסך הוכיחו את עצמם והציגו את המעברים בצורה חלקה, וגם הרנדור של הסרטון בסוף היה מהיר בהרבה לעומת הדל והלנובו. לשניים האחרונים היה קשה להתמודד עם מעברים או עם גרפיקה מסובכת (בעיקר הלנובו), והם התחילו להפעיל את המאווררים שלהם בחוזקה. גם משך הרנדור של הסרטון לקח יותר זמן, כאשר הדל השיג את הלנובו במספר מועט של דקות.

המנצח בסעיף הביצועים: Asus X409JP-EK003T 

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית


סאונד
כל יצרנית דואגת להלל את יכולות הסאונד של המחשבים הניידים שלה, אם זה דרך יצרנית מוצרי סאונד יוקרתית, או דרך טכנולוגיות בעלות שם מפוצץ. בשלושת המחשבים לא מצאנו מכונות סאונד שמאיימות על הרמקול האלחוטי שלכם, אך השמע בדל ובלנובו היה מעט איכותי יותר מאשר זה שבאסוס. בלנובו הרמקולים ממוקמים בצידי המקלדת כך שהשמע נשמע בצורה ברורה יותר. בשימוש סביר להאזנה פה ושם למוזיקה זה בסדר, אבל האידיאל הוא כמובן חיבור לרמקולים או לאוזניות כדי ליהנות כמו שצריך מהסאונד. בנוגע למיקרופון, לא פעם החמיאו לנו על איכות השמע כאשר דיברנו ב- Google Meet וב-Zoom דרך הדל - כנראה המיקרופון שלו איכותי יותר מהשאר. 

חיי סוללה
מחשב נייד לא יכול ולא אמור להסתמך רק על חיבור לחשמל, אחרת הוא לא נחשב למשהו נייד. סוללות במחשבים ניידים אמורות לספק מחד חיי סוללה הולמים ומספקים, ומאידך לא להיות כבדות מאד. במחשבי 14 אינץ', היצרניות מנסות בכל שנה להגדיל את קיבולת הסוללה, אך לא על חשבון מקום ומשקל.

הפעם, החלטנו לבחון את חיי הסוללה בצורה אותנטית וטבעית, תוך שימוש במחשבים כמחשבים ראשיים לעבודה מהבית, כולל עריכת מסמכים, גלישה בדפדפן והתחברות למייל הארגוני. מצב צריכת החשמל בכולם היה זהה - "סוללה טובה יותר" - מעין הכלאה בין שמירה על חיי סוללה סבירים לבין כוח והתמודדות עם משימות. הבהירות בכולם הייתה מקסימלית, וחיבור ה-WIFI היה איכותי וקרוב. בכל המחשבים נפתחו אותו דפדפן כרום עם שני יוזרים מקבילים, וההתנהלות הייתה דיי זהה מבחינת אופי העבודה.

כבר בימים הראשונים היה ניתן להבחין מי מנצח ומי נכשל במבחן הזה. האסוס, עם המעבד הרעב מצד אחד, והסוללה בקיבולת זעירה מצד שני - 2 תאים בלבד ו-‎32 Wh, הרים ידיים לאחר כמעט שלוש שעות. על אף שעם 100% בבוקר, מד הסוללה הציג משך פעילות של מעל 5 שעות, בפועל הוא הספיק לחצי.

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית
















לאחר מכן, הדל והלנובו סיפקו בערך אותו זמן פעילות - קרוב ל-4 שעות עבודה רצופה. היתרון של הלנובו - טעינה מהירה יחסית לעומת השאר. היתרון של דל - אפשרות להטענה גם דרך חיבור Type-C ומטען שתואם את המתח הדרוש.


נכון שניתן להגיע לחיי סוללה מעט יותר טובים עם מצב חיסכון בסוללה או הורדת הבהירות, אך כל אחד והשיקולים שלו לגבי צריכת החשמל והביצועים. בלנובו ובדל ניתן למצוא סוללה בת 3 תאים, אך בלנובו המתח הוא 52.5WHr, לעומת 42 בדל. ככל הנראה כרטיס המסך החיצוני של הדל לא תורם לו להיות חסכוני בחשמל, על אף צריכת מתח נמוכה לעומת הלנובו.


ומה עם המטענים? הדל והלנובו כוללים מטען "בלטה" עם שני כבלים וספק כוח גדול באמצע, שזה די מוזר בהתחשב בכך שכבר ב-2017 ראינו משתי החברות הללו מטענים קטנים בהרבה. היחיד שמציע מטען מזערי וחמוד הוא האסוס, שמגיע בגודל של מטען של סלולרי. חשוב לזכור שאת המטען לוקחים גם לכל מקום, ודווקא המטען של האסוס הוא הנוח ביותר לנשיאה בכל תא.


המנצחים בסעיף הסוללה: Lenovo IdeaPad Flex 5 ו-Dell Vostro 5490


מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

אבטחה
רק ללנובו ישנו חיישן לטביעות אצבע שעובד נהדר, בדומה לחיישן שיש בסמארטפון שלכם. הוא מזהה את האצבע בשלל מצבים ופותח בצורה מהירה את שולחן העבודה. לטובת הפרטיות, ניתן ממש להסתיר את מצלמת הרשת עם תריס, לאלו שממש חוששים. עם זאת, אין לו מנעול קנסינגטון.

השניים האחרים כן מציעים מנעול קנסינגטון, אך אין להם חיישן טביעות אצבע - לפחות בדגמים שהתקבלו לסקירה. לדל יש רכיב אבטחה שנמצא בלוח האם ונקרא TPM2.0, והוא יכול להגן על המידע שנמצא על המחשב בעזרת תוכנה מיוחדת להצפנה. זוהי אופציה שניתן למצוא בדרך כלל במחשבים עסקיים או מחשבים יוקרתיים יותר, ונחמד לדעת שדל מציעה את האופציה הזו גם במחשבים זולים יותר. לאסוס אין שום אמצעי אבטחה, וכמו בדל, אין לו אפשרות להגדיר כניסה בעזרת טביעת אצבע או זיהוי פנים דרך Windows Hello.

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

איכות בנייה
הלנובו והאסוס שהגיעו לסקירה היו מפלסטיק, גם אם הציפוי החיצוני היה בסגנון מתכתי. רק הדל הציג ציפוי אלומיניום דק (לעיתים הרגיש כמו פלסטיק איכותי ופחות מתכתי), שנמצא גם בגב המסך וגם בתחתית המחשב. בלנובו למשל, החומרים הרגישו פשוטים ומחוספסים יותר מסדרת היוגה או סדרת ה-C למשל. גם החלק התחתון היה פלסטיקי, אך החלק של המסך הרגיש מעט טוב יותר. הדל כנראה מציג פה את איכות הבנייה והחומרים הטובה ביותר - הוא משלב אלומיניום ופלסטיק בכל איבריו, ומציג איכות בנייה ואיכות חומרים גבוהות יותר, כמעט ברמה היי-טקית ובוגרת יותר.

האסוס מאכזב בכל הנוגע לאיכות החומרים. הפלסטיק חלול וזול, המעטפת רגישה לנגיעות מקריות של כבלים ששורטים אותה בלי כוונה, ותחתית המחשב פשוטה מאד. חבל שאסוס לא זיקקה לעיצוב המחשב כמה פרטים מסדרות הזנבוק או ה-VIVOBOOK האיכותיות שלה.

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

חיבורים
לכל המחשבים חיבור HDMI מלא, 3 שקעי USB (רק בלנובו 2), שקע Type-C ושקע אודיו קומבו. הדל והאסוס מציעים כניסת כרטיס זיכרון מיקרו SD לעומת SD רגיל בלנובו, והדל הוא היחיד עם חיבור RJ-45 לכבל רשת.

בשורה תחתונה
במקום השלישי - Asus X409JP-EK003T
עם מעבד שרירי, חזק וכוחני לכל משימה כמעט, אך עם חיי סוללה מאכזבים ושימוש בחומרים זולים, האסוס מתקשה לעמוד בתחרות מול היריבים. גם מסכו הפשוט עושה עוול למעבד הנהדר, והוא יתאים בעיקר למי שרוצה מחשב חזק בכל מחיר, ויש לו את האפשרות לחבר את המחשב למסך חיצוני כשצריך. מלבד משתמשים רגילים, הוא יתאים גם לגיימרים צעירים או לעורכי תוכן קלים.

להשוואת מחירים

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

במקום השני - Dell Vostro 5490
הדל הוא המחשב הבוגר והיוקרתי בחבורה, הוא מגיע בצבע כסוף מתכתי ומשדר רצינות. הביצועים שלו טובים אך לא הטובים ביותר, וכך גם המסך, חיי הסוללה ואיכות הבנייה. בעצם קיבלנו פה מחשב שעונה על הציפיות, אך לא מצטיין בשום סעיף.

להשוואת מחירים

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

במקום הראשון - Lenovo IdeaPad Flex 5
הפלקס 5 של לנובו מזכיר את סדרות היוגה של החברה, עם אפשרות לקיפול המסך לצורת טאבלט, וזה אולי מה שיכריע את הרוכשים אם לקנות אותו או לא. הפרקטיות שלו כמעט מושלמת - ביום הלימודים ניתן ממש לעבוד איתו בכיתה, ובערב לצפות בו בסרט כשהוא במצב "אוהל" או מקופל לטאבלט. המסך שלו מציג צבעים נהדרים, הוא נוח להקלדות קצרות וגם חיי הסוללה סבירים. חבל שהמטען שלו מסיבי וכבד, אבל בשיקלול הנתונים, הוא כנראה הטוב ביותר בחבורה.

להשוואת מחירים

מבחן השוואתי - מחשב נייד לתלמיד, לסטודנט ולעבודה מהבית

להשוואת מחירי המוצרים שבדקנו:

יצרן:Lenovo,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,
יצרן:Dell,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,
יצרן:Asus,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,