1
ממדי הגריל וגודל משטח הצלייה

ברכישת גריל יש לקחת בחשבון את המקום שבו הוא יוצב ואת כמות המזון שבכוונתכם להכין בו בבת אחת. בדרך כלל יש מתאם בין ממדיו הפיזיים של המכשיר ובין גודל משטח הצלייה, אבל הדגמים השונים מציעים יחסים שונים בין שני האלמנטים. למשל, גרילים מסוימים שכוללים אזורי עבודה ואחסון נוספים, או מבערים צדיים, לצד משטח הצלייה העיקרי. כמו כן, אם תרצו לנייד את הגריל, מובן שתצטרכו לבחור מכשיר קטן וקל יחסית, גם במחיר של התפשרות על גודל משטח הצלייה ומשטחי עבודה אחרים.

 

גודל משטח הצלייה: גודל משטח הצלייה נמסר במידות אורך-רוחב או נמדד בס"מ רבועים (סמ"ר – אורך כפול רוחב). לצליית מזון ל-4 עד 6 סועדים יתאים  גריל בעל משטח צלייה של כ-1500 סמ"ר. אבל אם בכוונתכם להאכיל מספר גדול יותר של סועדים, או להכין סוגים שונים של מזון בעת ובעונה אחת – למשל ירקות, שיפודים והמבורגרים, בחרו משטח צלייה גדול יותר בהתאם. בכל מקרה, כל עוד אין מגבלת מקום ותקציב, מומלץ תמיד לבחור משטח צלייה מעט גדול יותר מהצרכים המחושבים.



גודל משטח הצלייה נמסר במידות אורך-רוחב או נמדד בס"מ רבועים (סמ"ר – אורך כפול רוחב). לצליית מזון ל-4 עד 6 סועדים יספיק גריל בעל משטח צלייה של כ-1500 סמ"ר. למספר גדול יותר של סועדים או להכנת סוגים שונים של מזון בעת ובעונה אחת, בחרו משטח צלייה גדול יותר.
אם בכוונתכם להאכיל מספר גדול של סועדים או להכין סוגי מזון שונים בו זמנית, בחרו משטח צלייה גדול יותר
אם בכוונתכם להאכיל מספר גדול של סועדים או להכין סוגי מזון שונים בו זמנית, בחרו משטח צלייה גדול יותר
2
תפוקת BTU

אל תתנו לנתון הזה לבלבל אתכם ואל תלכו שולל אחרי הצהרות שיווקיות שמתהדרות ב-BTU "אדיר" או "עוצמתי". נתון ה-BTU בגריל גז קשור במישרין לגודל משטח הצלייה. ככל שהמשטח גדול יותר דרושה תפוקה גבוהה בהתאם על מנת לספק טמפרטורת צלייה הולמת. במרבית הדגמים הטובים העוצמה תואמת את גודל משטח הצלייה.בכל הקשור לאיכות הצלייה, המרכיב החשוב באמת בגריל הוא רשת הצלייה והיכולת שלה לאגור חום ולצלות כהלכה את המזון. לכן במקום להתמקד ב-BTU, בחרו גריל עם רשת איכותית. ועל כך, בפרק הבא:

גודל משטח הצלייה נמסר במידות אורך-רוחב או נמדד בס"מ רבועים (סמ"ר – אורך כפול רוחב). לצליית מזון ל-4 עד 6 סועדים יספיק גריל בעל משטח צלייה של כ-1500 סמ"ר. למספר גדול יותר של סועדים או להכנת סוגים שונים של מזון בעת ובעונה אחת, בחרו משטח צלייה גדול יותר.
3
רשת הצלייה

לטיבה של רשת הגריל יש השפעה דרמטית על איכות התוצאה, על נוחות השימוש בה ועל עמידותה לאורך זמן. לקבלת תוצאות טובות ולצלייה נוחה, בחרו רשת גריל מסיבית המורכבת מפסים עבים אוגרי-חום עם מרווחים צרים. בנוסף, שימו לב לחומר שממנו עשויה הרשת.

 

ברזל יצוק: רשת מסיבית מברזל יצוק שומרת על הטמפרטורה, מעניקה פיזור חום אחיד והיא בעלת עמידות גבוהה. החיסרון של רשת כזאת היא נטייתה להחליד, דבר המחייב תחזוקה שוטפת למניעת התופעה.

 

ברזל יצוק מצופה אמייל או חרסינה: רשת העשויה ברזל יצוק מצופה אמייל שומרת היטב על הטמפרטורה הרצויה, היא קלה לניקוי ולתחזוקה, אינה מחלידה ובעלת עמידות גבוהה. רשת כזאת יקרה יותר, אך משתלמת בטווח הרחוק.

נירוסטה: רשת נירוסטה היא חזקה ועמידה מאוד ואינה מחלידה, אבל נוטה להדבקה של המזון שמונח עליה.

בנוסף לרשת הצלייה המרכזית, בחלק מהדגמים יש רשת מוגבהת נוספת, המשמשת לשמירה על החום של המזון המוכן, לחימום פיתות וכדומה.

 

לדגמים מסוימים מצורפת גם פלטת צלייה שטוחה (פלאנצ'ה), כזו המשמשת למאכלים דוגמת מעורב ירושלמי. פלטה כזאת ניתנת לרכישה בנפרד.


 

רשת נירוסטה היא חזקה ועמידה מאוד ואינה מחלידה, אבל נוטה להדבקה של המזון שמונח עליה.
4
מבערים

בבחירת מבערים יש לשים לב למספר המבערים, המבנה שלהם והחומר שממנו הם עשויים.

 

מספר המבערים: כל עוד לא מדובר בגריל קטן, רצוי תמיד לבחור גריל בעל שני מבערים נפרדים לפחות (לא כולל מבערים צדיים). כך, לצלייה במקביל של סוגי מזון שונים תוכלו לקבוע עוצמת להבה מתאימה לכל סוג. לדוגמה, מבער אחד שאותו תכוונו לעוצמה גבוהה לצליית סטייקים, ומבער שני לצלייה בעוצמה נמוכה יותר למוצרי מזון עדינים יותר, כמו ירקות, נקניקיות, נתחי עוף ודג.

 

בנוסף, במידה שתרצו לצלות כמות קטנה יחסית של מזון, תוכלו להפעיל מבער אחד בלבד במקום להלהיט את כל שטח הצלייה ולבזבז גז לשווא.

 

מבנה המבערים: על פי רוב, המבערים מסודרים בצורה אנכית (מימין לשמאל, המוכרים גם בשם "השיטה האוסטרלית") או בצורה אופקית (מהחזית פנימה). למרות שלא ניתן לקבוע חד-משמעית איזה מבנה עדיף, כשמדובר בהפעלה סלקטיבית של המבערים, אנחנו מוצאים את המבנה האנכי הגיוני יותר ונוח יותר לשימוש מהסידור המקבילי.

 

מבערים צדיים: דגמים מסוימים של גרילים מציעים מבערים צדיים, בנוסף למבערים הראשיים שמתחת לרשת הצלייה המרכזית. מבערים כאלה עשויים להיות שימושיים ולשפר את נוחות השימוש בגריל, אבל גובים את מחירם, ולא רק בהוצאה הנוספת הכרוכה ברכישתו של דגם כזה. מבער צדי בא על חשבון משטח עבודה ואחסון. על כן, שקלו היטב אם נחוץ לכם מבער צדי לפני שאתם בוחרים בגריל המתאים.

החומר ממנו עשויים המבערים: המבערים בגרילים עשויים סוגים שונים של חומרים או שילוב שלהם. החומר העמיד והמומלץ ביותר הוא אלומניום, כזה שיחזיק מעמד לאורך זמן וגם יעמוד בכבוד בשימוש אינטסיבי.

דגמים מסוימים של גרילים מציעים מבערים צדיים, בנוסף למבערים הראשיים שמתחת לרשת הצלייה המרכזית.
בנוסף לרשת הצלייה, לדגמים מסוימים מצורפת גם פלטת צלייה שטוחה
בנוסף לרשת הצלייה, לדגמים מסוימים מצורפת גם פלטת צלייה שטוחה
5
מבנה / מעטפת הגריל

גריל גז בנוי כיחידה שלמה המורכבת מחומרים שונים – פח, עץ, אלומיניום, נירוסטה או שילוב שלהם. מאחר שמדובר בהשקעה לא קטנה, ולטווח ארוך בדרך כלל, מומלץ לבחור גריל עמיד ככל שתוכלו להרשות לעצמכם. זכרו שהגריל שלכם חשוף למזג אוויר משתנה ושאר מפגעים פוטנציאלים.

 

מבין כל החומרים שמהם מורכב הגריל, מעטפת מנירוסטה תבטיח לכם גריל גז בעל אורך חיים ממושך למדי. גם אם יועם זוהרה הראשוני והנוצץ של הנירוסטה, כזה שיחייב טיפוח וצחצוח לשמירת המראה הרענן והבוהק האופייני לה, מעטפת נירוסטה עמידה לאין שיעור משאר החומרים. כן, גריל מנירוסטה יקר יותר, אבל משתלם לאורך זמן.

מעטפת נירוסטה תבטיח לכם גריל גז בעל אורך חיים ממושך למדי
מעטפת נירוסטה תבטיח לכם גריל גז בעל אורך חיים ממושך למדי
6
נוחות השימוש

גריל גז טוב אמור לספק חוויית עשייה מהנה ומספקת. כדי שתוכלו ליהנות מהתהליך, הקפידו להתאים את הגריל לצרכים שלכם, אל תוותרו על מפגש בלתי אמצעי עם הגריל המיועד בחנות ושימו לב לפרמטרים הבאים:

 

מכסה ומד-טמפרטורה: מרבית דגמי הגרילים מצוידים במד טמפרטורה במכסה הסוגר על משטח הצלייה, שתפקידו להעניק מעטפת חום למזון המבושל בכל היקפו, ובכך להבטיח בישול אחיד ומהיר שלו. לצלייה של מוצרי מזון כמו חזה עוף, חלקי פנים, פילה דג, ירקות ונתחים קטנים של בשר וכדומה, אפשר להסתדר יפה גם בלעדיהם. אבל להכנה של נתחים גדולים ושלמים של בשר, עוף דגם וירקות – מומלץ להשתמש בהם. אמנם, הניסיון מלמד שמד-הטמפרטורה בדגמים רבים אינו מדויק ולא משקף את הטמפרטורה האמיתית של הגריל, אבל אחרי שתכירו את הגריל שלכם, תוכלו לדעת מהי הטמפרטורה המתאימה לטיפול הולם בסוגי מזון שונים.

 

הצתה: מומלץ לבחור בגריל בעל הצתה אלקטרונית, שהיא המהירה והנוחה ביותר.

 

מגש נוזלים/עודפים: מגש (או מגירה) לקליטת נוזלים ושומנים הוא חובה בגריל גז. חשוב שהמגש יהיה בעל דפנות גבוהות, שיהיה קל לשליפה ורצוי כזה העשוי מנירוסטה. מגש מנירוסטה עמיד יותר וקל יותר לניקוי.

 

אזורי עבודה ואחסון: הגרילים השונים, בעיקר הגדולים שבהם, מציעים מגוון אזורי עבודה ואחסון. בדגמים מסוימים המדפים מתקפלים ובכך תופסים פחות מקום כשאינם בשימוש.  בחנו מה מציעים הדגמים השונים והתאימו אותם לצרכים שלכם.

מגש (או מגירה) לקליטת נוזלים ושומנים הוא בגדר חובה בגריל גז. חשוב שהמגש יהיה בעל דפנות גבוהות, שיהיה קל לשליפה ורצוי כזה העשוי מנירוסטה. מגש מנירוסטה עמיד יותר וקל יותר לניקוי.
תפקידו של המכסה הוא להעניק מעטפת חום למזון המבושל בכל היקפו ולהבטיח בישול אחיד ומהיר
תפקידו של המכסה הוא להעניק מעטפת חום למזון המבושל בכל היקפו ולהבטיח בישול אחיד ומהיר
בחנו את אזורי העבודה והאחסון שמציעים הגרילים השונים
בחנו את אזורי העבודה והאחסון שמציעים הגרילים השונים
7
מחיר ואחריות

מחיר: מחירו של גריל גז מושפע מגודלו, ממספר משטחי הצלייה והמבערים שלו, מסוג החומרים שמהם עשויים חלקיו ומרכיביו ומפונקציות מיוחדות שקיימות בדגמים השונים.


טווח המחירים העיקר של גרילים נע בין כ-1,500 שקל ל-7,000 שקל.

 

אחריות: האחריות הניתנת לגריל מרמזת בדרך כלל על טיבו – ככל שהאחריות ארוכה יותר, סביר להניח שמדובר בגריל איכותי בעל עמידות גבוהה.

שימו לב שבחלק מהדגמים האחריות נחלקת לשניים: גוף הגריל והמבערים. רצוי לבחור גריל בעל אחריות של 3 שנים לפחות על המבערים ו-5 שנים או יותר על גוף הגריל. בכל מקרה, כאשר אין פירוט לגבי האחריות, בדקו היטב מה היא כוללת.